logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (22 Haziran 1970)

2 Ayda 249 Tohumlama Yapıldı

İlçemiz Veterinerliği’nden yapılan açıklamaya göre, köylerimizde Veterinerlik ekipleri tarafından suni tohumlama çalışmaları hızla ve başarıyla devam etmektedir.

Veterinerliğin açıklamasına göre Yalvaç köylerinde iki aylık bir çalışma devresinde çalışan suni tohumlama ekibi, 249 tohumlama faaliyeti yapmışlardır.

Öte yandan Veterinerlikçe köylerimizde yapılan taramalarda hiçbir salgın hastalığa rastlanmadığı, ilerisi için muhtemel tedbirler alındığı ilgililerce belirtilmiştir. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

Kadromuzda Değişiklik Yapıldı

Bir süredir gazetemiz Mes’ul Müdürlüğünü yapmakta olan Av. A.Yaşar Kocagöncü, menfaatlerine dokunulan bazı çevrelerin baskısıyla istifa etmiştir.

Gazetecilik görevini bihakkın yerine getiremeyeceğini belirterek istifa eden Kocagöncü’nün yerine ilçemizin değerli avukatlarından Nail Eren bu görevi kabul etmiş ve gazetemizin Mes’ul Müdürlüğüne getirilmiştir.

Gazetemiz adına yeni Mes’ul Müdürümüz Nail Eren’e teşekkür eder, gazetecilik mesleğinde de başarılar dileriz. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

Isparta’da Said-i Nurdi İçin Mevlüt Okutuldu

Isparta’da Kavaklı Camii’nde geçtiğimiz hafta içinde Said-i Nursi için Mevlüt okutulmuştur.

Edinilen bilgiye göre mevlüde yurdun her yerinden çok sayıda mürid gelmiş, resmi makamlar çıkması muhtemel olaylar için gerekli tedbirleri almışlar, ancak hiçbir olay çıkmamıştır.

Emniyet ve Jandarma teşkilatında izinler kaldırılmış, askeri birliklere hazırol denmiştir. Öte yandan mevlüde katılmak için Bursa’dan 65, Konya’dan 40 otobüsle müridler gelmiştir. Ayrıca Kavaklı Camiinden mevlüdü takip edemeyenler diğer camilerden hoparlörlerle takip etmişlerdir. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

1950 Doğumlular Askere Alınıyor

İlçemizde 1950 doğumluların ikinci sevkiyatı önümüzdeki aydan itibaren başlıyacaktır.

Pusulaları çıkan ve kendilerine sevkiyat yerleri bildirilen 1950 doğumlu ikinci sevk askerinin sayısı ilgililerin belirttiğine 150-200 civarındadır. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

Bir Çocuk Av Tüfeği İle Kendini Vurdu

EĞİRDİR- Eğirdir ilçemize bağlı Çukur Köyünde 12 yaşında bir çocuk av tüfeği ile oynarken kendi kendini vurup öldürmüştür.

Resmi makamlardan aldığımız bilgiye göre A. U.’nun 12 yaşındaki oğlu K.U., yaylada yalnız kalmış ve babasının av tüfeğini asılı bulunduğu yerden indirip oynamaya başlamıştır. Bir ara tüfek patlamış ve namludan çıkan ilk fişek K.U. adlı çocuğa isabet ederek ölümüne sebep olmuştur. (22 Hazi ran 1970, Sayı: 71)

 

Boykotçu Öğretmenlerin Tayinleri Durduruldu

İlçemizde, bir süre önce vuku bulan öğretmen boykotuna katılan boykotçu öğretmenlerin yerleri değiştirilmek suretiyle tayinleri yapılmıştır.

İl Disiplin Kurulu’nca boykota katıldıkları gerekçesiyle merkez ilkokullarında görevli 10 ilkokul öğretmeninin yerleri değiştirilmişti. Bilahere İlköğretim Müdürlüğü’ne gelen bir telefon emriyle tayin kararnameleri öğretmenlere tebliğ edilmeden iptal edilmiştir. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

İki Pavyon Sahibi Düello Etti

AKŞEHİR- Şehrimiz İstasyon caddesi, İşbankası yanındaki iki pavyonun sahibi düello yapmışlardır.

İki pavyon arasındaki rekabetin sebep olduğu münakaşa sonucu sinirlenen H. Pavyonu sahibi D.D., tabancasını çekerek F. Pavyonu sahibi Y.T.’ ye dört el ateş etmiştir.

Olayda hiç kimse yaralanmamıştır. Suçlu olay yerinden kaçmıştır. (22 Haziran 1970, Sayı: 71)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

Yalvaç’da halkımızın (dericilikten başka) büyük bir çoğunluğunun uğraştığı diğer belli başlı sanat kolları şunlardır:

1-Kıl Dokumacılığı: Debbağhanede işlenen kıl keçi derilerinin kıllarından faydalanmakta, kadınlarımız tarafından çul, çuval, heybe, geri, çadır ve çeşitli torbalar bu iş için kullanılan özel tezgahlarda dokunurdu. Bu malzemelerin büyük bir kısmı İç Anadolu’ya sevkedilen, bundan beş –on sene evvel çarşıda Pazar kurulur ve bu işle iştigal eden yerlilerimiz ve diğer vilayet ve kazalarımızdan bol miktarda alıcı gelirdi.

Bu gün artık bu sanayi eskisine nazaran önemini kaybetmiş, kadın ve kızlarımızın çoğunluğu halıcılıkla meşguldür.

2-Ayakkabıcılık: Yalvaç çarşısında kunduracılar çarşısı ile anılan oldukça çok sayıda ayakkabı dükkanları vardır.

Eski yıllarda deri fabrikasından ve debbağhanede işlenen derilerin ekserisi bu sanatkarlar tarafından alınırdı. Elde edilen çeşitli ayakkabıların bir kısmı dahilde, büyük bir kısmı da çevre kaza ve vilayetlerimizde alıcı bulmaktaydı. İkinci dünya harbi sıralarında ayakkabıcılık epeyce ilerleme kaydetmiştir.

Debbağhanede işlenen derilerin çoğunluğu ayakkabı yapılmak üzere kunduracı esnafları tarafından alınarak ucuza mal edilmekteydi. Bu gün bile çoğunluk bu sanatla uğraşmaktadır. Ancak lastik ve kauçuk karşısında rekabet edemiyerek gerilemeye doğru gitmekte olduğunu görüyoruz.

3-Halıcılık: Hemen hemen 1950 yılına kadar halıcılık sanayii ile uğraşan hiçbir kimse yoktu, kıl dokuma işleri ve diğer küçük el sanatlarının imalinde arzu edilen bol gelirin sağlanamaması neticesi olarak halı dokumacılığı girmiştir. İlçe merkezinde olsun ve birçok köylerimizde olsun halı dokumacılığı inkişaf emiştir.

Toplam 2000-2500 civarında halı tezgahı faaliyet halindedir. Elde edilen halılar iyi kalitede olup içeride alıcı bulmakta ve bir kısmı da Isparta ve diğer yerlere götürülmek suretiyle satılabilmektedir. Evvelce kurulan kıl sanayi pazarının yerini bugün halıcılık almıştır. Böylece işsizlik giderilerek bol miktarda gelir elde edilebilmektedir.

İleriki yıllarda bu sanatın daha genişleyeceği düşünülerek iplik fabrikalarının ve boya hanelerin, yıkama tesislerinin kurulmasına ihtiyaç olacaktır. (25 Mayıs-1 Haziran 1970, Sayı: 67-68)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.