logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (21 Eylül 1970)

Verem Tarama Ekibi Çalışmalarına Başladı

Yalvaç, Ş.Karaağaç ve Gelendost ilçelerinde yapılacak olan Verem Taraması ilçemiz merkez olmak üzere Gelendost’tan başlamıştır.

Dr. Şükrü Oğuz’un bildirdiğine göre Gelendost’ ta ve köylerinde günde ortalama 500 kişi taramadan geçirilmektedir. Ayrıca başarıyla yürütülen taramada yüzde dört nisbetinde şüpheli vakalara rastlanmaktadır. Durumu ileri olanlar Isparta Göğüs Hastalıkları Hastanesine sevkedilmekte, hafif olanlarınsa Yalvaç Devlet Hastanesinde ayakta tedavi edilmekte olduğu bildirilmiştir. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

İlköğretim Haftası Kutlandı

İlkokullarımızın 1970-1971 öğretim yılına başlaması dolayısıyle 14-20 Eylül tarihleri arasında yurt çapında yapılan İlköğretim Haftası ilçemizde de törenlerle kutlanmıştır.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Hükümet Konağı bahçesinde Atatürk Büstü önünde yapılan törene bütün merkez ilkokulları katılmışlar, töreni hazırlayan okulun öğrenci ve öğretmenlerince günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapmışlardır. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Köyde Çıkan Kavgada İki Kişi Yaralandı

İlçemize bağlı Yarıkkaya köyünde sebebi bilinmeyen bir meseleden dolayı çıkan kavgada iki kişi yaralanmıştır.

Edinilen bilgiye göre 15-20 kişinin katıldığı kavgada yaralana H.Ö. ile İ.Ş. birbirlerinden şikayetçi olmuşlar ve haklarında dava açılmıştır. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Asfaltlama İşine Fiilen Başlandı

Bir süre önce ilçemize giriş yolu üzerinde bulunan Abacılar ve Müderris Mahallesi halkının yürüyüşe geçme teşebbüsünden sonra harekete geçen ilgililer özel bir ekiple ilçeye giriş-çıkış yollarının asfaltlanmasına girişmişlerdir.

İlk olarak Yalvaç-Konya istikametine gitmekte olan yol ilçemizin merkezinden pancar kantarına kadar düzeltilmiş ve asfaltın dökülmesine başlanmıştır. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Polise Hakaret Eden Şahıs Tutuklandı

Bir süre önce sarhoş bir halde gazetemiz sahibine bıçakla saldırıda bulunan şahıs bu defa yine sarhoş halde bir polis memuruna hakaret ettiğinden ilk sorgusunu müteakip tutuklanmıştır.

Tutuklanan suçlu H.K.’nın adlı şahıs geçtiğimiz haftalarda şikayet üzerine kendisini karakola davet ettiği sırada polis memurlarına hakaret ettiği ve mukavemet gösterdiği bildirilmiştir. H.K. adlı şahsın mahkemesi tutuklu olarak devam edecektir. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Elektriklerimize Ne Oldu?

Yıllardan beri süre gelen hele son aylarda-günlerde ilçemizde hayatı felce uğratan elektrik kesintileri vatandaşlarımızı güç duruma düşürmektedir.

Bir süredir geceleri kısa fasılalarla meydana gelen, ancak son zamanlarda haftanın birkaç gününde tamamen gün boyu elektrik kesintisi olmakta, bu durum gerek sanayi, gerek iktisadi durumu felce uğratmaktadır.

Halkımız arasında dile getirilen söylentiye göre, acaba Kovada bizim kendisine bir zamanlar ortak olmayışımızın acısını burnumuzdan mı getirecektir? (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Isparta’da Bir Camiden 10 Parça Halı Çalındı

Isparta- Dede Mahallesi Nurullah Camii’ne gece giren meçhul kişiler camiinin 10 adet halısını alıp götürmüşlerdir.

Gecenin belirsiz saatinde pencereden içeri giren hırsızlar camide serili bulunan 8 adet seccade, bir taban, bir kelleyi çalmışlardır.

Sabah namazı için camiyi açan imam Eşref Şahin halıların yerinde yeller estiğini görünce durumu hemen emniyete bildirmiştir. Resmi makamlar, camii soyguncularını aramaya başlamışlardır. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Senirkent Postası Gazetesi 4 Yaşında

Komşu ilçe Senirkent’te yayınlanmakta olan “Senirkent Postası” gazetesi geçtiğimiz 9 Eylül 1970 tarihinde 4. yaşına basmıştır.

15 günde bir yayınlanmakta olan ve küçük ebadına rağmen yayın hayatında büyük başarı sağlayan refikimize uzun ömür, memleket hizmetlerinde başarılar dileriz. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Verem Savaş Dispanserimiz RÖNTGEN CİHAZINA Kavuştu

Yalvaç Verem Savaş Dispanseri Bölge Ekip Başkanlığı ve Verem Savaş Derneği’nin genel müdürlük nezdinde yaptıkları müsbet temaslar ve sıkı işbirliği sonunda Watsom (15 ma. M.x2) marka röntgen cihazı ve diğer aksamları, geçtiğimiz günlerde Ankara’dan getirilerek monte edilmiş ve hizmete sunulmuştur.

Halen devam eden Verem Savaşı taraması, merkezi Yalvaç olmak üzere Ş.Karaağaç ve Gelendost ilçeleri merkez ve köylerinde tesbit edilen hastaların mikro filmlerinden sonra büyük ebattaki filmleri çekilecek, tedavi edilinceye kadar devamlı takipleri yapılmak suretiyle varsa rahatsızlık giderilmiş olacaktır.  (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

Dr. A.İhsan Balım Senirkent’te

Isparta Milletvekili Dr. A.İhsan Balım, hafta içerisinde Senirkent’e gelmiştir. Bilhassa 24 Ekim Yükseliş Kongresi hazırlıkları ile meşgul olan Milletvekilimiz Balım, ilk gün Belediye, ikinci gün de AP ilçe merkezinde şehrin ileri gelenleri ile iki ayrı toplantı yaparak hazırlıkları tetkik etmiş, muhtelif memleket meseleleri üzerine hasbihalde bulunmuştur. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

Yalvaç ilçe merkezinde bir lise, bir, ortaokul, bir Kız Sanat Ortaokulu, Gazipaşa, Alemdar, Devrim, Uyanış ve Salur olmak üzere beş ilkokul, marangoz ve demircilik kursları hizmet halindedir. Bunlardan başka, bu kursların verimini daha da arttırmayı hedef tutan, Abacılar Mahallesi Trafo karşısında 1500 m2’lik bir yer temin edilerek başlanan PRATİK SANAT OKULU binalarını, bu iş için kurulan dernek tarafından 1969 yılında inşaat devresinde bulunan iki bina ve 1970 yılında da üçüncü binanın yapılmasıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etme gayreti içindedir.  1970-1971 ders yılında da bu okulun tedrisata girmesi için azami çaba ve gayretler sarfedilmektedir.

İki bucak, bir kasaba Bağkonak, Kumdanlı ve Sücüllü’de birer ortaokul açılmış, Sücüllü Ortaokulu 1967-1968, Bağkonak ve Kumdanlı bucaklarındaki ortaokullar da 1968-1969 ders yılında açılarak hemen tedrisata başlamışlardır. İlçe merkez, bucak, kaza ve köylerdeki başta lise olmak üzere tüm ortaokul ve ilkokullardaki öğretim üyesi kadroları tamam olup müsbet çalışma devresindedirler. Her yıl oldukça kabarık yekunda mezun vermekte, meslek okullarına ve liseyi bitirenlerin pek çoğu fakülte imtihanlarında başarı elde ederek arzuladıkları fakültelere girme imkanını kazanmaktadırlar ki başarı nisbeti iyinin üstündedir. (21 Eylül 1970, Sayı: 83)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.