logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (21-28 Ocak 1974)

Bir Haftada İki Ev Kısmen Yandı

Geçtiğimiz hafta içerisinde iki ayrı mahallede çıkan yangınlarda iki ev kısmen yanmıştır.

İlki Görgü cami Mahallesi’nde Bakkal Nuh Vural’a ait ev sobadan sıçrayan ateş nedeniyle yangın çıkmış fakat hemen yetişen komşular ve itfaiyenin çabasıyla etrafa sıçramadan yangının büyümesi önlenmiştir.

Öte yandan Kaş Hacıbey Mahallesinde Yusuf Apalak’a ait evde de sobadan sıçrayan kıvılcımla başlayan diğer bir yangın da halkımızın hemen itfaiyeye vermesi ve hemen gelerek yangına müdahale edilmesiyle yangın bastırılmış büyümeden söndürülmüştür.

Her iki yangında zararın onbin lira civarında olduğu tahmin edilmektedir. -21 Ocak 1974, Sayı: 249-

 

Türkiye Emlak Kredi Bankası Açılışı Yapıldı

Bir süredir hazırlıkları yapıldığını ve kısa zamanda açılışının yapılacağını duyurduğumuz T. Emlak Kredi    Bankası Yalvaç Şubesi geçtiğimiz Cuma günü kalabalık halkımız ve davetlilerin katılımıyla muhteşem bir törenden sonra açılmıştır.

Müdürlüğüne hemşehrimiz Taner Ünal’ın atandığı Türkiye Emlak Kredi Bankası Yalvaç Şubesi’nin açılış törenine bankanın Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Duygan, Personel Müdürü, Ankara İmar Limited Şirketi  m-Murakıbı Ahmet Tevfik Tarım, bankanın Isparta, Konya, Konya Sanayi ve Akşehir şube müdürleri, bankacı Ali Küçük ile bankanın genç müfettişlerinden hemşehrimiz Hilmi Sabuncu, Isparta Valisi Tahir Gençağa, Yalvaç Kaymakamı İbrahim Güner ve Belediye Başkanımız Süleyman Akgün hazır bulunmuştur. Genel Müdür Yardımcısı Duygan ve Vali Gençağa’nın kısa birer konuşma yaptığı açılışta kurdela kesiminin ardından halkımız tasarruflarını kuyruğa girerek yatırmışlardır.

Bankanın ilçemize açılışı hakkında konuşan hemşehrimiz Hilmi Sabuncu şunları söylemiştir: “Memleketimizin imarında büyük katkıları bulunan Bankamızın Yalvaç’ımızda da açılışı büyük avantajdır. Bankanın Yalvaç’ta vereceği ipotekli krediler ile yeni bir yapı sitili geliştireceği, ticari kredileri ile ticari hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynayacağı muhakkaktır”.

Yeni açılan T. Emlak Kredi Bankası Şubesinin ilçemize hayırlı olmasını dileriz. . -21 Ocak 1974, Sayı: 249-

 

Öğrenciler Arası Kır Koşusu Yapıldı

Her yıl 27 Aralık’ta yapılan ve geleneksel hale gelen kır koşusu havaların muhalefeti nedeniyle ertelenmiş ve geçtiğimiz hafta içerisinde hava muhalefetine rağmen yapılmıştır.

Koşular sonunda dereceye giren öğrenciler şunlardır:

Küçük kızlar 600 metrede: 1. Fatime B. Boyacı (KSE), 2. Sevim Kodaloğlu (KSE), 3.Tüzün Ceylan (KSE), 4. Gülay Aydoğan (KSE), 5. Faden Karagöz (KSE).

Yıldız Kızlar 1000 metrede: 1. Nurhayat Yöntemli (KSE), 2. Fatma Sakallı (KSE), 3. Gülsu İpekçi (KSE), 4. Sevim Şanlı (KSE), 5. Nurcan Koçer (KSE).

Genç Kızlar 1500 metrede: 1. Ayşe Karaköseli (Atatürk Lisesi), 2. Ayla Basmacı (Atatürk Lisesi), 3. Arife Ulu (KSE), 4. Nazlı Çavdar (KSE).

Erkekler 1000 metrede: 1. Sadık Akbaş (Ortaokul), 2. M.Emin Ateşoğlu (Ortaokul), 3. Bahri Erkan Merter (Ortaokul).

Erkekler 2000 metrede: 1. Bayram Kayaalp (Atatürk Lisesi) ve Muharrem Uçar (Ortaokul), 2. Ali Kaya (Ortaokul), 3. Feyyaz İnce (Atatürk Lisesi).

Erkekler 4000 metrede: 1. Nuri Şapcı (Atatürk Lisesi), 2.Alaaddin Yalçın (Atatürk Lisesi), 3.İsmail Hızlı (Ortaokul).

Büyük erkekler kategorisinde tek müsabık olduğundan bu koşu iptal edilmiştir. -21 Ocak 1974, Sayı: 249-

 

Yalvaç Belediyesi EKMEK FABRİKASI Yapıyor

Yıllardır ekmek sıkıntısı çekilen ilçemizde ekmek ihtiyacını karşılamak üzere bir ekmek farikası yapılması için harekete geçildiği bildirilmiştir.

Edinilen bilgiye göre ilçemizin ekmek ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak olan fabrikanın yapılması için geçtiğimiz hafta Yalvaç Belediye Başkanı Süleyman Akgün, fırıncılarla ve belediye meclisi üyeleriyle beraber bir toplantı yapmıştır.

Toplantı sonucu ilçemizde ekmek ihtiyacının karşılanması amacıyle modern bir ekmek fabrikasının yapılması kararlaştırılmış, fabrikanın kurulması çalıştırılması işini Yalvaç Belediyesi üzerine almıştır. Belediyenin bu olumlu kararı ilçemizde memnunlukla karşılanmıştır. . -21 Ocak 1974, Sayı: 249-

 

Okuma – Yazma Kursları Başarıyla Devam Ediyor

Yalvaç Halk Eğitimince köylerimizde açılan yetişkinlerin eğitimi kursları başarıyla devam etmektedir.

Alınan bilgiye göre halen devam etmekte olan 25 yetişkin kadının katıldığı Bağkonak Bucağı’ndaki kurstan başka ilçemize bağlı Taşevi, A.Kaşıkara, Bahtiyar ve Eyuplar köylerinde de yetişkinlerin eğitimi kurslarından başarılı sonuçlar alınması beklenmektedir. -28 Ocak 1974, Sayı: 250-

 

Şiddetli Kış Yolları Tamamen Kapattı

Son günlerde şiddetini arttıran kış mevsimi ve kar yağışı ilçemizin çevre il ve ilçelerle irtibatını kesmiştir. İki haftadır sürekli devam eden kar yağışı nedeniyle soğuğun etkisi oldukça artmış, bütün yollar kapanmıştır.

Yalvaç-Isparta, Yalvaç-Konya ve Yalvaç-Akşehir arasındaki yollar bir haftadır devamlı surette kapalı kalmış, yapılan çalışmalarla ancak hafta sonunda kısmen açılabilmiş ve ulaşım güç şartlar altında sağlanabilmektedir.  -28 Ocak 1974, Sayı: 250-

 

Hacılarımız Dönmeye Başladı

Bir Hemşehrimiz Hac’da Can Verdi

Bu yıl ki Hac Farizesini ifa etmek için Hacca gitmiş bulunan 150 civarındaki Hacı adayı hemşehrimiz ibadetlerini tamamlamış ve Hacı olarak ilçemize dönmeye başlamışlardır.

Bu arada Hac farizesini ifa ederken bir hacı adayı hemşehrimizin de vefat ettiği bildirilmiştir. Alınan bilgiye göre Mevlüt Ilgaz adlı hemşehrimiz Bilali Habeşi makamında ezan okurken dengesini kaybederek düşmüş ve girdiği komadan kurtulamayarak ölmüştür. -28 Ocak 1974, Sayı: 250-

 

FISILTIDAN

Bir Yalvaç Sever

Geçtiğimiz hafta bir açılış için ilçemize gelen ve Yalvaç’ımıza güzel birkaç yılını veren bir Yalvaçseverin yakın ilgi ve hürmete değer duyguları ile karşılaştık.

Tabii ki bizim kuşak değil de 1929-1932 yılların yaşıyanlar belki hatırlarlar. Bir Ortaokul Müdürü Ahmet Tevfik Bey’i hatırlamaları gerektir. Bir banka şubesinin açılışı için banka heyeti ile birlikte ilçemize gelen Ahmet Tevfik Bey, aradan bunca yıl geçmesine ve kendisinin emekli oluşunun üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen burada kendisi o günleri bugünmüş gibi hatırlamaktadır.

-Hocam hoşgeldiniz diye sarılıp elini öpenlere,

-Sen kimlerdensin? Dur bakayım, sen filancanın filanısın… diyerek hemen cevaplıyordu.

Ve Yalvaç’ı bir Yalvaç’lıdan çok tanıyor, belki daha çok seviyordu. İnsanın bu denli hassas oluşu, bu denli ilgi gösterişi Yalvaç’a olan sevgisini göstermez mi?

Gençlik yıllarını burada emek vererek Yalvaç’ın çocukları için harcayan, yani bizlere, kardeşlerimize, babalarımıza, amcalarımıza ilim ve irfan aşılayan, onları hayata hazırlayıp bu ulusa bağışlayan bu muhterem insanın bu denli Yalvaç’a yakınlığı inanın bir Yalvaç’lı olarak gözlerimizi yaşarttı. Öğretmenlerimize bir kez daha sevgi  gözüyle bakar oldum. Ama sadece bu ulusa, bu vatana bilerek, severek emek veren öğretmenlere bir kez daha saygım bir kat daha arttı.

Ahmet Tevfik (Tarım) beye Yalvaç’ı bu denli sevdiğinden ve ilgi gösterdiğinden ötürü saygı ve hürmetlerimizi iletme görevini yapmaya çalıştık. Yalvaç’ı seven, Yalvaç’ı bir Yalvaç’lı kadar seven Ahmet TevfikBeye ve onun gibi insanlara saygılarımızı bir Yalvaç’lı olarak arzederiz. -28 Ocak 1974, Sayı: 250-

 

 

Halk Eğitim İngilizce Kursu Açıyor

İlçemiz orta dereceli okullarında İngilizce öğretmeninin bulunmayışı nedeniyle öğrencilerin yaşadığı zorluğu göz önüne alan Yalvaç Halk Eğitimi Müdürlüğü ilçemizde bir İngilizce Kursu açmak için faaliyetlere girişmiştir.

Halk Eğitimden alınan bilgiye göre kursla ilgili tüm formalitelerin tamamlandığı önümüzdeki günlerde kursun başlatılacağı haber alınmıştır. -28 Ocak 1974, Sayı: 250-

 

Selami Akgün ESSOM Muhasibi Oldu

İlçemizin yetiştirdiği akademili gençlerimizden Selami Akgün, Yalvaç Belediyesi’nde bir süredir münhal bulunan Belediye ESSOM İşletmesi Muhasipliği görevine atanmıştır.

Yalvaç Belediyesi ESSOM Muhasipliğine atanan Selami Akgün’e yeni görevinde başarılar dileriz. -4 Şubat 1974, Sayı: 251-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.