logo

ÖZYALVAÇ GAZETESİ ARŞİVİNDEN (20 Ekim 1969)

Milletvekili Seçimleri Yapıldı… AP 4-0 Galip

İlçemizden Av.Yusuf Uysal Milletvekili Seçildi

12 Ekim 1969 Pazar günü bütün yurtta yapılan milletvekili genel seçimlerinin neticeleri alınmış, Adalet Partisi (AP) tekrar seçimleri kazanarak iktidarda kalmıştır.

Alınan neticelere göre 450 milletvekilinden oluşan TBMM’de AP: 256, CHP: 143, GP:  15, BP: 8, YTP: 6, MP: 6, TİP: 2, MHP: 1 milletvekilliğini alırken, 13 de bağımsız milletvekili seçimi kazanarak milletvekili olmuşlardır.

Öte yandan ilimizde sakin ve hadisesiz geçen 12 Ekim seçimlerinin neticeleri alınırken büyük bir bomba ortalığı alt üst etmiş ve bu bomba Isparta’da CHP’nin çöktüğünü ortaya koymuştur. Buna karşılık AP bütün tahminlerin hilafına büyük bir ekseriyetle ilimiz milletvekilliklerinin hepsini almıştır.

İlçemizde de sakin bir ortamda geçen seçimlerde ilk netice Taşevi köyünde alınmıştır. Kayıtlı 84 seçmenden 70’i seçime iştirak etmiş, 53 oy AP’ye, 9 oy CHP’ye, 5 oy GP’ye ve 2 oy TİP’e çıkmıştır. İlçemizde yine bütün tahminlerin hilafına iştirak düşük olmuş ve CHP’in kuvvetli sayıldığı Yalvaç’ta eski yıllara nazaran çok az oy almıştır. CHP’nin Isparta’da çöküntüye uğraması çeşitli yorumlara yol açmıştır.  Bazı çevreler CHP’nin oylarının düşmesini Başbakan ve AP Genel Başkanının Ispartalı olmasına bağlarken, bazı çevreler AP’nin oyları silme alması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Bir başka çevreye göre de CHP’deki çöküntüde eski milletvekillerinden ve listede sırayı kaybeden Lokman Başaran’ın rolü olduğu yönünde.

İlçemizin seçim neticeleri rakamlarıyla şöyledir:

88 sandıkta 24536 kayıtlı seçmenden 13398’i oy kullanmış, bunlardan 12901’i muteber olduğu görülmüştür. Buna göre ilçemizde partilerin aldıkları oylar sırasıyla şöyledir:

AP: 8479, CHP: 3706, GP: 368, TİP: 168, MP: 98 ve YTP: 82oy almışlardır. Seçime katılma oranı 53.2 olmuştur.

Isparta ili genelinde ise AP: 64466, CHP: 11233, GP: 1954, MP:  451, TİP: 780 ve YTP: 339 oy almışlar, böylece AP’nin 4 adayı Süleyman S. Demirel, A. İhsan Balım, Yusuf Uysal ve H.Akmumcu milletvekili seçilerek 1969-1973 döneminde TBMM’de ilimizi temsil edeceklerdir. (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

 

Belediye Başkanını Tehdit Etti

Kumdanlı Nahiyesi Belediye Başkanı İzzet Türk, öteden beri araları açık olan aynı yerden E. G. isimli şahıs tarafından hakarete uğramış ve ölümle tehdit edilmiştir.

Yapılan şikayet neticesinde E.G. hakkında tahkikat açılmıştır. (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

Orman Muhafaza Memurunu Silahla Kovaladılar

Tokmacık köyünden A. K. ve M. K.  kardeşler  ile M. Ö., ormanda odun keserken Orman Muhafaza Memuru Ha- san Serin’in gelip kendilerini ihtar etmesi  sonucu  üzerine yürümüşler ve silahla tehdit ederek kovalamışlardır.

Suçlular adalete sevk edilmiş,  haklarında tahkikat açılmıştır. (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

 

MUTLU BİR EVLENME

Gazetemiz sahibi Ruşen Özgül ile Özen Özgül (Biçici) geçtiğimiz hafta 13 Ekim 1969 günü ananelerimize göre yapılan düğün merasimiyle dünya evine girmişlerdir.

Genç evlilere mutluluklar dileriz.

 

Muhsin Kale’nin Tayini Ertelendi

Daha önceki sayımızda Isparta’ya  atandığını bildirdiğimiz İlçe Jandarma Birlik Komutanı J.Asb.Çvş. Muhsin Kale’nin tayini Alay Komutanlığı’nca ertelenmiştir.

İlçemizde çalışan ve gayretleriyle sevilen Kale’nin tayininin durdurulması memnuniyetle karşılanmıştır. (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

 

Almanca Öğretmeni Atandı

İlçemiz Atatürk Lisesi Almanca öğretmenliğine yeni bir atama yapılmıştır.

Daha önce de ilçemizde Atatürk Lisesi Almanca öğretmenliği yapan İsmet Tıraş, Burdur ilinden ilçemize tekrar atanmıştır.

İlçemize tekrar atanan İsmet Tıraş’a görevinde başarılar dileriz. (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

 

Bravo Yalvaç’a,Yazık Oldu Yalvaç’a

Geçtiğimiz hafta bütün tahminlerin ve bundan önceki seçimlerin dışında bir genel seçim yapıldı yurdumuzda ve ilimizde. Seçim sakin geçti ama halkımız istekli değildi, sonuç da istediğimiz gibi olmadı.

Gazetemizin aylarca önce başlattığı ve dile getirdiği “2 Milletvekilliği” kazanma arzusu, iddiası ve ihtirası hatta daha önceden kazanılmışcasına sevinci 12 Ekim akşamı hayal oluverdi. Ne ummuştuk, ne bulduk?..

Isparta vilayetinin 10 ilçesinde sadece Yalvaç’ın 2 milletvekili çıkarmak için iddiası büyüktü ve bu seçimler bir daha ele geçirilmeyecek kadar önemli bir fırsattı. Muhakkak gözüyle bakıyorduk, ülkeye hiçbir ilçeye nasip olmayan bir şansa sahiptik. Ama politika bu, bir defa daha gadrine uğradı Yalvaç.

Ruşen ÖZGÜL (20 Ekim 1969, Sayı: 38)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.