logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (2-9 Kasım 1970)

Nüfus Sayımı Yapıldı – Yalvaç’ın Nüfusu 60 Bini Geçti

Geçtiğimiz pazar günü bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de yapılan nüfus sayımının çalışmaları devam etmektedir.

Sayım sonuçlarından alınan gayri resmi bilgilere göre Yalvaç’ın köy ve kasabalarla birlikte nüfusu 60832 olmuştur.

Bu nüfusun 13396’sı ilçe merkezi 46436’si ise köy ve kasaba nüfuslarıdır.

Bu arada köylerimizde nüfus artışı görülmüş, 5 büyük köyümüz nüfusu 2000’in üstünde olduğu için Belediye teşkilatı kurulmaya hak kazanmıştır. Bu köylerimizle birlikte kurulacak ve kurulmuş Belediye teşkilatı sayısı 10’a yükseltilecektir.

Nüfusu iki bini aşan köylerimiz şunlardır. Çetince, Kozluçay, Özgüney, Körküler ve Tokmacık.

Diğer taraftan Sücüllü kasabası 6500 nüfusla ilçede en çok nüfusa sahip köy ve kasabaların başındadır. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

İlçemiz Kaymakamlığına Ahmet Kayır Atandı

Eski kaymakamımız Rafet Küçüktiryaki’nin bir yıl önce Amerika’ya gitmesiyle boşalan yere Konya ili maiyet memurlarından stajını bitirerek atanan Ahmet Kayır hafta içinde göreve başlamıştır.

Bir yıl vekillerle idare edilen kaymakamlığımıza atanan sayın Kaymakamımız Ahmet Kayır’ı tebrik eder ilçe dertlerine eğileceğini ve başarı kazanacağını ümit ederiz.

– ATA YILDIRIM AYRILDI –

İlçemiz kaymakamlığına Ahmet Kayır’ın atanmasıyla burada vekalet eden Ankara ili maiyet memurlarından Ata Yıldırım hafta içerisinde görevini devrederek ayrılmıştır. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

Sığır Vebası Aşısı Sona Eriyor

İlçemiz veterinerliğince Yalvaç merkezinde ve köylerinde veterinerlikçe yapılmakta olan sığır vebası aşılaması sona ermek üzeredir.

Verilen bilgiye göre Kurusarı ve Akçaşar yöresinde de yapılacak aşılamadan sonra bitecek olan veba aşılaması bugüne kadar başarılı sonuç vermiştir. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

Cumhuriyet Bayramı Törenleri İçtenlikle Kutlandı

Cumhuriyetimizin 47. yılı bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de törenlerle kutlanmıştır.

Törene ilçedeki bütün okullar izci ve trampet takımlarıyla katılmışlar, halkımız tarafından coşkunlukla alkışlanmışlardır. Törene yeni kaymakamımız Ahmet Kayır da katılmış ve öğrencilerimiz günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapmışlardır.

Cumhuriyetimizin yüce ulusumuza kutlu ve mutlu olmasını dileriz. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

Müzemize Asistan Atandı

Bir süredir açık bulunan ilçemiz müzesi asistanlığına geçtiğimiz hafta bir atama yapılmıştır.

Ankara DTCF, Sümeroloji mezunu Süha Kürkçüoğlu asistan olarak atandığı müzemizdeki görevine hafta içinde gelerek başlamıştır.

Öte yandan ilçemiz Atatürk Lisesi Biyoloji Öğretmenliğine de Fen Fakültesi mezunu Safiye And tayin edilmiştir.

Sayın Kürkçüoğlu ve And’ı tebrik eder, başarılar dileriz. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

Mübarek Ramazan Ayı Başladı

Dinimizin farizelerinden ‘oruç’un (Ramazan) tutulmaya başlandığı ve islam aleminin kutsi günleri olan bir aylık Ramazan-ı Şerif ayı dünkü pazar günü başlamıştır.

Mübarek Ramazan-ı Şerif’in cümle din kardeşlerimize mübarek olmasını dileriz. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

İlçemiz Halkı Yalvaç’ta E. S. E. Açılmasını İstiyor

Bir süreden beri harekete geçen halkımız Yalvaç’ta bir Erkek Sanat Enstitüsü’nün öncelikle açılmasını arzulamaktadır.

Nüfusunun çokluğu ve okullar mevcudunun açılacak Erkek Sanat Enstitüsü’nün ihtiyacına cevap vereceğini belirten ilçe halkı, bu konuda ilçe ileri gelenleriyle de temasa geçerek önümüzdeki günlerde Ankara’ya bir heyet göndereceklerdir. Ankara’nın halkımızın bu isteğine olumlu cevap vereceğini ümit eder, şimdiden teşekkürlerimizi sunarız. (2 Kasım 1970 – Sayı: 89)

 

Büyük ATA’nın Ölümünün 32. Yıl Dönümü Yarın Anılacak

Kurtuluş Savaşı’mızın Baş Kumandanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, yüce ulusumuzun Büyük Ata’sının ölümünün 32. yılı bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de yapılacak anma törenine bütün okullar ve halk katılacak, Büyük Ata’dan anılar yâd edilecektir. Atatürk’ün hayatı kişiliği ve yaptığı işleri anlatılacak, öğrenciler şiirler okuyacaklardır.

Yarın saat 9.00’da Bizim Çınar sinemasında yapılacak anma töreni için tertip komitesince gerekli hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Ata’nın büstüne çelenk konduktan sonra öğrenciler nöbet tutacaklardır.

Atatürk’ün ölümünün 32. yılında yüce ulusumuza baş sağlığa diler Ata’nın izinde ve ülküsünde yürüyen bir ulus olduğumuzu, devrimlerin bekçiliğinde azimli olduğumuzu belirtiriz. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Bilgi – Kültür Yarışmasına Katılacak Okullar Belli Oldu

Gazetemizin tertiplemiş olduğu Bilgi – Kültür Yarışması’na katılacak okullar belli olmaya başlamıştır. Yarışmaya katılmak için bu hafta içerisinde de müracaat yapılacak ve kabul edilecektir.

Son duruma göre:

  • İlkokullar: Devrim, Alemdar, Gazipaşa, Uyanış ve Salur İlkokulları
  • Ortaokullar: Yalvaç Ortaokulu, Sücüllü, Bağkonak ve Kız Sanat Ortaokulları
  • Atatürk Lisesi

Bilgi – Kültür Yarışması’na katılacaklardır. Köy, ilkokul ve ortaokullarımızda en geç bu hafta içerisinde katılacaklarını bildirebileceklerdir.

İlk yarışmaya Devrim İlkokulu 3-4 ve 5. sınıflarının karşılaşmalarıyla başlanacaktır. 5 Aralık 1970 Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak yarışmaya bütün öğrenci ve velileri davetlidir. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Sayım Sonuçlarını İncelemek Üzere Müfettiş Gelecek

25 Ekim’de yapılan genel nüfus sayımının ilçelerimizdeki sonuçlarını yerinde incelemek üzere Devlet İstatistik Enstitüsü’nce bir müfettiş gönderileceği öğrenilmiştir.

Sayım sonuçlarını inceleyecek olan sayın müfettişe ve Devlet İstatistik Enstitüsü’ne Senirkent ilçemizde yapılan sayımın sonuçlarını incelemelerini istedik. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

İlçemiz Veterinerliği Teftiş Ediliyor

Geçtiğimiz hafta ilçemiz veterinerliği teftiş edilmiştir. Bakanlıktan gönderilen müfettiş A. Yaşar Songül, veterinerliği ve çalışmalarını teftiş etmiştir. Teftiş neticesinde veterinerliğimizin çalışmalarının başarılı olduğunu ifade eden müfettiş hafta içinde buradan ayrılmıştır. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Tabanca İle Yakalandı

İlçemize bağlı Hüyüklü Kasabası’nda kaçak mahkumu takibe çıkan Jandarma, tabancalı bir şahsı yakalamıştır.

Bir süre önce adam öldürmek suçundan Konya Cezaevi’nde yatmakta iken ikinci defa firar eden Hüyüklü Kasabası’ndan Abdullah Şevik’i takibe giden Jandarma ekipleri yolda bir grup köy delikanlısı ile karşılaşmışlardır.

Gruptan ayrılıp kaçmak isteyen Ali Çimenli adlı genci takip eden ekip, tabancasıyla beraber yakalayarak adalete teslim etmiştir. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Tarım Sayımı Yapılıyor

İlçemizde geçtiğimiz hafta tarım sayımı başlatılmıştır. Tarım Bakanlığı’ndan gelen 2 bayan müfettiş, ilçemiz merkezinde ve köylerinde ev ev dolaşarak aile reisleriyle görüşmekte ve gerekli işlemleri tamamlamaya çalışmaktadırlar. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Uyuyan Şoför Kamyonu Devirdi – Bir Ölü, Üç Yaralı Var

(Eğirdir)

İlçemize bağlı Göktaş Köyü yakınlarında feci bir trafik kazası olmuş direksiyon başında uyuyan şoför, bir kişinin ölümüne kendi dahil üç kişinin de ağır surette yaralanmasına sebep olmuştur.

Bildirildiğine göre şoför Mustafa Er yönetimindeki 32 AD 610 plakalı kamyonu ile Yalvaç’tan Eğirdir’e seyrederken Göktaş Köyü yakınında direksiyonda uyuklamaya başlamış, bu sırada kamyon yoldan çıkarak şarampole devrilmiş takla atmıştır.

Devrilme sonunda şoför mahallinde oturan yolculardan Antalya – Serik ilçesinden Halil adlı 30 yaşındaki şahıs ölmüş, şoför Mustafa Er ile Sütçüler ilçesinden Seyfi Sarp Kaya ağır surette yaralanmışlardır.

Yaralılar yoldan geçen vasıtalar tarafından derhal koma halinde Eğirdir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınmışlar, ilgililerce gerekli tahkikata başlanmıştır.

Kazada yaralanan şoför ve öteki yolcu komadan el’an çıkamamışlardır. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Tütün Kaçakçısı Yakalandı

(Gelendost)

Çaltı Köyü’nden Mustafa Şahin 19 kilo 200 gram tütünle yakalanmış ve tevkif edilmiştir. Resmi makamlardan verilen bilgiye göre elinde bir torbayla giden 25 yaşındaki Mustafa Şahin’in davranışından şüphe eden köy muhtarı ve bekçisi, Mustafa’yı durdurup torbayı açtırmışlar ve torbanın kaçak tütünle dolu olduğunu görünce Mustafa’yı durdurup durumunu Jandarma’ya bildirmişlerdir.

Adalete teslim edilen Mustafa ilk sorgusu sonunda tevkif edilerek cezaevine gönderilmiştir. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

 

Kuyuya Düşerek Boğuldu

(Şarkikaraağaç)

Emin Mecit adında bir şahıs su kuyusuna düşerek ölmüştür.

41 yaşındaki Emin Mecit’in içme suyu almak için 10 metre derinliğindeki kuyuya yaklaştığı dengesini kaybederek düşüp boğulduğu tahmin edilmekte olayla ilgili tahkikata başlanmış bulunmaktadır. (9 Kasım 1970, Sayı: 90)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.