• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (18-25 Ocak 1971)

Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneğine İlgi Fazla

İlk Haftada 500 Kişi Üye Oldu

İstanbul’da bulunan hemşehrilerimizin gayretli çalışmaları ile kurulan Yalvaçlıları Kalkındırma Derneği, kurucu üyelerinin semt semt dolaşarak hemşehrilerimizi üye yapmaları ile günden güne büyümektedir.

Hızla büyüyen ve gelişen Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneği’nin kurucu üyeleri ve kurucu başkan Hilmi Sabuncu’nun öncülüğünde İstanbul’un değişik semt ve mahallelerinde yaptıkları gezilerde düzenledikleri toplantılarda Yalvaç’lı hemşehrilerimize derneğin çalışmaları ve amaçlarını anlatarak üye kaydı faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedir. Alınan bilgiye göre son bir haftalık çalışma neticesinde 500 civarında hemşehrimiz Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneği’ne üye kaydı yaptırmıştır.

Öte yandan dernek ilk ve büyük toplantısını 24 Ocak 1971 Pazar günü yurt binasında yapmıştır. Toplantıda bir yıllığına görev yapacak yeni yönetim kurulu seçimi de yapılmıştır. Seçim sonuçlarını önümüzdeki sayılarımızda bulabileceksiniz.

Kuruluşunda ve gelişmesinde büyük çaba sarfeden Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneği müteşebbis heyet üyeleri şunlardır.

Hilmi Sabuncu, Şenel Aydın, Av.Ertuğrul Bilgin, Rafet Uysal, Abdullah Girişkin, Cevdet Tangüler, Abdullah Kucur, Naci Sert, A.İhsan Mustanoğlu, Hayri Peker, Mustafa Cerrah, Emin Karga, Abdullah Yavuz, Rahmi Seyhan, Ömer Öğ, Dursun Dalga, Mustafa Duman, Musa Taşyaran, Adnan Bilgiç, Şevket Cengiz, Kazım Alga, Ali Erbaş, Cemil Pehlivan, Tevfik Dinişli, Kemal Telli ve Abdullah Baloğlu. Kendilerini kutlar, başarılar dileriz. (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

Otellerimizde Arama Yapıldı

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir banka soygununa adı karışan şahısların yakalanması için bütün yurtta girişilen arama taramalar ilçemizde de yapılmıştır.

Alınan bilgiye göre banka soygununa adları karışan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, ilçemizdeki otellerde de aranması yapılmış, Emniyet yetkilileri uyanık olmaları konusunda otel sahiplerini uyarmış, tüm vatandaşlarımızı da emniyet güçlerine yardımcı olmalarını istemiştir. (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

Köy Telefonları Birliği Toplantısı Yapılıyor

Bir süre önce sayın Kaymakamımız Ahmet Kayır’ın başkanlığı ve gayretleri ile kurulan Yalvaç Köyleri Telefonları İnşa ve Onarım Birliği ilk genel kurul toplantısı bugün meclis salonunda yapılacaktır.

Köylerimiz telefon ulaştırılabilmesi için kurulan birliğe başarılar dilerken ilk toplantıda alınan kararları önümüzdeki sayımızda sunacağız. (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

NURCULUK OKULUNDA 26 Küçük Çocuk Bulundu

İlçemize bağlı Çetince Köyünde yapılan bir ihbar üzerine Nurculuk Okulu ve buna mensup şahıslar ile çocuklar jandarma tarafından yakalanmıştır.

Yapılan ihbarı değerlendiren Jandarma ekibi, Çetince Köyüne yaptığı baskın sırasında Muş, Antalya, Afyon ve civar ilçelerden getirilmiş, yaşları 7 ile 18 arasında değişen 26 Nurculuk Okulu öğrencisi ve burada görev yapan hocaları yakalayarak hepsini birlikte adliyeye sevketmiştir.

Öte yandan burada yakalanan şahıslar ise burasının Nurculuk Okulu değil Kur’an Kursu olduğunu iddia etmişlerdir. Konu ile ilgili tahkikata devam edilmektedir. (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

Orta Öğretim Genel Müdürü İlçemize Geldi

Orta Öğretim Genel Müdürü Necip Güngör Kısaparmak geçtiğimiz hafta ilçemize gelerek incelemelerde bulunmuştur.

Genel Müdür Kısaparmak, ilgililerden bilhassa okullarımızın ve öğretmenlerin yaşadığı çeşitli sorunlar, ders araç-gereçleri ihtiyaçları hakkında bilgi almış, sorunların giderilmesi ve araç gereç temini için vaadde bulunmuştur. (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

AKIN GAZETESİ Yayın Hayatına Başladı

Haber aldığımıza göre komşu ilçe Eğirdir’ de günlük olarak üçüncü bir gazete daha yayın hayatına girmiştir. Zeki Seviğ’in Eğirdir’de tesislerini kurduğu Marmara Matbaası’nda günlük olarak yayınlanmaya başlayan AKIN GAZETESİ’ne başarı  ve uzun ömür diler, görevlilerini kutlarız.  (25 Ocak 1971, Sayı: 100)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

YALVAÇ MÜZESİ: Kuruluş ve Gelişme – 4

Antik eserlerin ziyadesiyle çoğalması, kayıtlarının tutulmasının zorlaşması bunun fahri olarak gönüllü bir memurun yönetmesinin mümkün olamayacağı gerçeği karşısında sekiz kişilik bir heyet oluşturulmuş, bu heyet Milli Eğitim Bakanı muhterem Ahmet Tahtakılıç’ı makamında ziyaret edilmiştir. Heyet eserlerin durumunu anlattıktan sonra bu işlerin artık fahri olarak yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade etmiş, Müze için bir görevli verilmesini ve yeni bir binanın inşaasını istemiş, bu istekler olumlu karşılanmıştır.

Bir müddet sonra Eski Eserler Genel Müdürlüğü’ne verilen talimat üzerine Yalvaç’ı ziyaret eden Genel Müdür Rüstem Duyuran Pisidia Antiochia harabelerini, Men Mabedini ve Müze deposunu ziyaret ve tetkik etmiş, sonunda Müze için taleplerimiz müspet görüldüğü gibi behemahal bir binanın yapılması zorunluluğu sonucuna varılmıştır. Uzun yıllar fahri olarak yürütülen Müze çalışmaları sonunda Yalvaç müstakil bir Müze teşkilatına hak kazanmış, gerekli kadroların verileceği, bir memurluk halinde görev yapacağı müjdelenmiştir.

Müzenin şimdiki yeri kısa bir zamanda satın alınmış ve bugünkü modern binasına kavuşturulmuş, ziyaretçilerin görgü ve bilgilerine sunulmuş, bugünkü hüviyetini iktisap etmiştir. Yalvaç Müzesine atanan ehil eller sayesinde de bir müze haline ulaştığını görüyoruz. Yurdumuzda 43 Müze Müdürlüğü, 42 Müze Memurluğu vardır. 1969 yılı Müzeler Haber Bülteninde Yalvaç Müze Memurluğunun 772 adet eser satın almak suretiyle müzeler arasında altıncı sırayı işgal etmesi olumlu ve dikkatli çalışmaların bir neticesidir.

1950 yılında birkaç eserle başlayan ve o günlerde bir hayal olduğunu söyleyen, hatta ‘Kütüphaneyi kitap yığınından ayırarak onun yerine taş yığını mı yapacaksınız?‘ gibi serzenişlerde bulunanlar da olmuştur. Yüzyıllar boyu içte ve dışta Yalvaç’ın tarihi zenginliklerini dile getirecek olan Müze, yorulmak ve yılmak nedir bilinmeyen çalışmalar sonunda vücut bulmuştur. Kuruluş yıllarında ziyaretçilerin yazdığı, intiba ve temennileri içeren şeref defterini imzalayanlardan bazıları: Sanayi Bakanı Fethi Çelikbaş, Sağlık ve SY Bakanı Dr.Kemal Demir, Turizm ve Tanıtma Bakanı A.İhsan Göğüş, Yüksek Mimar İhsan Kıygı,  Avni Ayaz ADAM, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü Rüstem Duyuran, Antalya Eski Milletvekili Tarihçi Hikmet Turhan Dağlıoğlu, T.İş Bankası Müfettişi C.Öğün, Ankara Başkomiseri Mücteba Ateş.

1928-1931 yılları arasında Yalvaç Ortaokulu Müdürlüğü yapan, halen Pertevniyal Lisesi Tabiye Öğretmeni Ahmet Tevfik Tarım’ın Müze şeref defterine yazdıkları: 1928 yılı yani Türk yazısının ilk kabul edildiği anda Yalvaç Ortaokulu Müdürlüğüne geldim ve tam üç sene kaldım. İstisnasız bütün Yalvaç’lılardan yardımlar gördüm. Bugün Kütüphane ve Müze’nin nizamına uygun şekilde kurulmuş ve genişletilmiş olduğunu bizzat görmekle derin kıvanç duydum.  Her iki müesseseyi kuranlar ve başında bulunanları candan tebrik etmek benim için ödenmesi gerekli bir vicdan borcu olarak arz ve tebrik ederim. 5/8/1963 (18 Ocak 1971, Sayı: 99)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.