logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (18-25 Ağustos 1975)

YALVAÇ’TA KALKINMA NASIL BAŞLATILABİLİR?

İktisatçı Gürmen KÖKTEN

KÖY- KOOP. Genel Müdürü

A-İSTİHDAM SORUNU

Çoğunluğun görüşünün aksine ben Yalvaç’lı hemşerilerimin tembel olduğu peşin hükmünü kabul etmiyorum. Yalvaç’lı tembel değil çalışkandır. Bugüne değin kendisine hangi görev verildi, hangi iş olanağı sağlandı da yapmadı, çalışmam dedi? Kendine biraz daha iyi yaşam sağlayabilmek için, sıcak yaz aylarında Aydın Ovasının yakıcı güneşi altında çalışmaya giden, yabancı ülkelerde çalışma olanağı sağlayabilmek için her çareye başvuran kişiler Yalvaç’lılar değil mi? O halde çalışmak için bu kadar azimli olabilen hemşerilerimize ben tembel damgası yerine ancak ve ancak çalışkan kişiler damgasını vurabilirim.

Bugün Yalvaç’taki kahveler dolu ise, kabahat kahveleri dolduran halkımızda değil; ona çalışma olanağı sağlamayan, çalışmanın yöntemlerini göstermeyen idarecilerimizde, parlamenterlerimizde değil mi?

NASIL BİR ORGANİZASYON DÜŞÜNÜLMELİDİR?

O halde hemşerilerimize çalışma olanağı bulabileceği yeni iş sahaları açmak zorundayız. Hem bu sahalar öylesine seçilmeli ve organizasyon biçimi öylesine tespit edilmeli ki orada çalışan işçi, işverenin sömürü aracı, kölesi olmamalıdır.

1-İşçinin aynı zamanda patron olabileceği bir organizasyon düşünülmelidir.

2- Bu organizasyonda en büyük pay 50 – 100 bin lirayı hiçbir zaman geçmemelidir.

3- İşçi yönetimde mutlaka söz sahibi olabilmelidir.

4- Pay alacak işçiler katılma paylarının ödeyebildikleri bölümünü peşin ödemeli, kalan kısmını ise fabrika inşaatında çalışarak tahakkuk edecek ücretiyle karşılayabilmelidir. (Oto finansman yaratılmalıdır)

5- Paylar ada yazılı olmalıdır.

Organizasyon biçimi üzerine bu maddelere bazı ilaveler yapmakta mümkündür. Dikkat edildiğinde görüleceği üzere önerdiğim maddeler dengeli bir katılım ve demokratik ve özgür bir organizasyon için temel koşulları içermektedir. Ortaya çıkacak model Kooperatif – Anonim Şirket karışımı bir modeldir. Hukuken anonim şirket şeklinde kurulur.

BU ORGANİZASYON NASIL BİR TESİS KURMALIDIR?

Kurulacak tesis aşağıdaki bir ya da birkaç maddeyi mutlaka içerek biçimde olmalıdır.

1-Ham maddesi Yalvaç’ta üretilen ürünler ya da Yalvaç’tan temini mümkün maddeler olmalıdır.

2- Üretim Yalvaç’ın ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olmalıdır.

3- İstihdam hacmi büyük olmalıdır.

4- Yalvaç’ta yan sanayiinin gelişmesine olanak yaratılmalı, yeni iş sahaları açışı olmalıdır.

5- Ham maddesi ya da üreteceği ürün için nakliye sorunu olmamalıdır.

6- Çok önemli bir madde olaraktan prodüktivitesi ve rantabilitesi büyük bir konu olmalıdır.

7- Asgari % 30’u öz kaynak katılımı olarak pay sahiplerinden sağlanabilecek büyüklükte olmalıdır.

8- Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Plânı hedefleri doğrultusunda ve teşvik gören konular arasında olmalıdır.

Bu benzeri koşulları içeren konuların hakkında ben peşin hüküm vermekten kaçınıyor ve bunu tüm hemşerilerime tartışma konusu olarak ortaya atıyorum.

Hep birlikte düşünelim, devamlı olarak tartışalım ve en güzel konuyu ya da konuları seçelim.

Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim.

Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle. -11 Ağustos 1975; Sayı: 324-

————————–

YALVAÇ- SENİRKENT – ULUBORLU – KEÇİBORLU

Yolları Asfaltlanıyor

İkinci kez Antalya Karayolları 13. Bölge Müdürlüğüne atanmış olan Orhan Büyükalp işi bıraktığı yerden başlamıştır. Büyükalp, geçmiş yıllarda planlanmış olan Yalvaç, Senirkent – Uluborlu ve Keçiborlu yollarının onarım ve genişletilmesini tamamlatarak asfaltlanma emrini vermiştir.

Asfalta hazır hale gelmiş olan adı geçen kazaların yollarında hızlı bir çalışma sürdürülmekte, karayolları asfalt ekipleri Yalvaç, Senirkent, Uluborlu ve Keçiborlu yollarının asfaltını bir an önce tamamlamak için yoğun bir şekilde çalışmaktadırlar.-18 Ağustos 1975; Sayı: 325-

—————————-

Yalvaç Mal Müdürlüğü’ne CELAL ÇAKMAK Atandı

Cemil Sakarya’nın Alanya’ya atanmasıyla boşalan ilçemiz Mal Müdürlüğüne Çankırı ili Ovacık ilçesi Mal Müdürü Celal Çakmak atanmıştır.

Önümüzdeki ay içerisinde ilçemize gelip göreve başlayacağı bildirilen yeni Mal Müdürü Celal Çakmak’a yeni görevinde başarılar dileriz.-18 Ağustos 1975; Sayı: 325-

————————

Aramada Esrar Bulunduran Şahıs Tevkif Edildi

İlçemizde yapılan bir ihbarı değerlendirme sonunda evinde esrar bulunduran bir şahıs yakalanarak tevkif edilmiştir.

İlçemizin Kaş Camii mahallesinden, Ç.M.K. Bekçiliği yapan İ. K. isimli şahısın Akköprü mevkisindeki bahçe evinin içerisinde asılı bulunan ceketinin cebinde madeni tabaka içerisinde naylona sarılmış 4710 milli gram esrar ele geçirilmiştir. Bir ihbar üzerine yapılan arama sonunda esrar yakalan şahıs İ.K. derhal tevkif edilmiş, bilahare serbest bırakılmıştır. -18 Ağustos 1975; Sayı: 325-

————————-

Mağazanın Kısa Zamanda Açılması İçin

SÜMERBANK Heyeti Geldi

Sümerbank Satış Mağazasının Yalvaç’ta kesin olarak açılışını yapmak ve mağaza olarak kiralanan işyerinde gerekli değişiklik ve tadilatların başlatılması için Sümerbank Genel Müdürlüğü tarafından teknik bir ekip ilçemize gönderilmiştir.

Geçtiğimiz hafta içerisinde ilçemize gelerek işyerinde yapılacak tadilat ve değişikliklerin bir an evvel bitirilebilmesi için çalışmalarına başlamıştır. Ekipten alınan bilgiye göre Sümerbank Mağazası Yalvaç Şubesi önümüzdeki Eylül ayı sonuna kadar açılacaktır. -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

—————————

Vali Çakmakoğlu İlçemizde

Bir süre önce Isparta Valiliğine atanan Sabahattin Çakmakoğlu, geçtiğimiz hafta Cuma günü ilçemize gelerek tetkiklerde bulunmuş, ilçemizin dert ve dilekleri ile ilgili konuların kendisi tarafından en kısa zamanda ele alınacağını belirtmiştir.

Belediye Başkanı Süleyman Akgün ile yaptığı görüşmede ilçenin imar durumu ile yakından ilgileneceğini, Sanat Enstitüsünün bir an evvel açılması konusunda yardımcı olacağını belirten Vali Çakmakoğlu aynı gün akşam saatlerinde ilçemizden ayrılmıştır.  -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

————————

İmam Hatip Ortaokulu’na Müdür Atandı

Geçtiğimiz sayılarımızda önümüzdeki öğretim yılında ilçemizde faaliyete geçirileceğini duyurduğumuz İmam Hatip Ortaokulu’na geçen hafta içerisinde müdür ataması yapılmıştır.

Aslen Denizli ili Acıpayam ilçesinden olup Yalvaç İmam Hatip Ortaokulu Müdürlüğüne atanan Ahmet İzgi hocamıza hoşgeldiniz der buradaki görevinde başarılar dileriz. -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

————————–

Halk Eğitimi Derneği Toplantısı Yapıldı

Bir süre önce ilçemiz Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla kurulan Yalvaç Halk Eğitimi Yayma ve Geliştirme Derneği’nin ilk genel kurul toplantısı geçtiğimiz hafta içerisinde ortaokul salonunda yapılmıştır.

Toplantıda Halk Eğitimi olarak ilçede yapılacak çalışmalar gözden geçirilmiş ve önemli kararlar alınmıştır. Daha sonra yapılan seçimler sonucu yönetim kuruluna Saffet Doğan, Muzaffer Aydınlı, Ruşen Özgül, İsmail Toptaş ve Öztürk Kaynar seçilmişlerdir. -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

—————————

İki Önemli Derneğimizin Feshi İstendi

İlçemizde bölge yararına hizmet vermek amacıyla kurulmuş bulunan iki derneğimizin Dernekler Kanununa göre gerekli toplantılarını yapmadığı gerekçesiyle feshi için işlemlerin başlatıldığı bildirilmiştir.

Yalvaç Erkek Sanat Enstitüsü Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Yalvaç – Çay Yolu Yaptırma ve ilçeyi Kalkındırma Derneği’nin yıllık olağan genel kurul toplantılarını zamanında yapmadıkları gerekçesi ile feshedilmeleri için işlemlere geçilmiş bu arada yöneticilerinin ifadesi alınmıştır. -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

—————————

Muhtarlar ve Belediye Başkanları Müftülükte Toplandı

İlçemizdeki ibadet, ziyaret yerleri yapımı, bakımı ve onarımı konularını görüşmek üzere muhtarlar ve belediye başkanları ilçemiz Müftülüğünde toplantı yapmışlardır.

Bakanlıkça önerilen bu toplantıya 9 belediye başkanı, altmışa yakın muhtar katılmış ve ilçenin özellikle camiileri için yapılacak işler ele alınmıştır. -25 Ağustos 1975, Sayı: 326-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.