logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (17-24 Mart 1975)

YALVAÇ SENİRKENT Arası Asfaltlanıyor

Geçtiğimiz hafta ilçemizde AP ilçe başkanlığına AP Isparta milletvekili A. İhsan Balım tarafından gönderilen bir mektupla ilçemizde Senirkent ilçemiz arasındaki yolun bu yıl asfaltlanacağı belirtilmiştir.

AP İlçe başkanı Hüseyin Büyükboyacı’nın yaptığı açıklamaya göre AP milletvekili Sayın Balım’ın gönderdiği mektupta ayrıca ilçenin çözüm bekleyen diğer sorunlarına da kısa zamanda el atılacağı belirtilmiştir.-17 Mart 1975, Sayı: 306-

———————————-

Kasaba Belediye Bütçeleri Belli Oldu

İlçemize bağlı köy ve kasaba belediye bütçeleri miktarları geçtiğimiz hafta açıklanmıştır. 8 Belediyeden 7 tanesinin 1975 mali yılı bütçesi sırasıyla şöyledir.

Sücüllü Belediyesi, 1.370.020 TL’si, Hüyüklü Belediyesi, 1.000.080 TL’si, Bağkonak Belediyesi 650.000 TL’si, Kumdanlı Belediyesi 592.006 TL’si, Çetince Belediyesi 530.000. TL’si, Körküler Belediyesi 475. 658 TL’si ve Tokmacık Belediyesi ise 390.450 TL’si olarak bağlanmıştır. Kozluçay Belediye bütçe sinin de önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtilmiştir. – 17 Mart 1975, Sayı: 306-

——————————

BELEDİYE Kahvehane ve Lokantalara ZAM VERDİ

Değişen hayat şartları ile üst üste gelen zamları göz önüne alan ilçemiz belediyesi daha teklifler yapılmadan ilçemizdeki kahvehane ve lokanta fiyatlarına zam yapmıştır. Belediyece yapılan zamlar şöyledir.

Kahvehanelerde: Çay, Kahveler, Çiçek, Oralet, Tarçın, Limonata, Vişne ve Ayran 50 kuruştan, Demlik Çay 60 kuruştan, Yerli Gazoz 75 kuruştan satılırken Yedigün, Ankara Meyvalı, Sen Sun Meyvalı 150 kuruştan, Maden Sodası 100 kuruştan, Ankara sadeli 125 kuruştan, Pepsi, Coca Cola 160 kuruştan, Aroma ve Ersu 200 kuruştan, Efes ve Tuborg biraları 250 kuruştan ve Tekel birası 350 kuruştan satılması kararlaştırılmıştır.

Karar Belediye encümeninin 6/3/1975 günlü toplantısında alınmıştır. Öte yandan lokantalardaki yemeklerin fiyatlarına da zam verilmiştir. (Lokanta zammını haftaya gazetemizde bulacaksınız)

-17 Mart 1975, Sayı: 306-

————————————-

YILIN ANNESİNİ Beraberce Seçelim!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan Anneler Günü’nde geleneksel olarak çevrenin “Yılın Annesi” seçimi bu yıl da 11 Mayıs Pazar günü belirlenecektir.

İlçemiz Kız Meslek Lisesi’nin tertip edeceği Anneler Günü’nde yardımcı olmak amacıyla gazetemiz, ilçemizde 1975 yılının annesini seçmek üzere siz okuyucularıyla birlikte hareket edecek, sizlerin oylarıyla Yalvaç’ta yılın Annesini seçecektir.

Bu nedenle çevrenizde yılın annesi olmaya hak kazanan anneler varsa bize yazınız. En çok oy olan anneye oy verenler arasında çekilecek kurada bir kişiye gazetemiz tarafından ödül verilecektir.

Ayrıca ilçemizdeki çeşitli kuruluşların da Yılın Annesi’ne gazetemizle birlikte ödül vereceği açıklanmıştır. -17 Mart 1975, Sayı: 306-

————————————

Alemdar İlkokulu Koruma Derneği Toplandı

İlçemiz merkez Alemdar İlkokulu Koruma Derneği genel kurulu geçtiğimiz hafta toplantısını yapmıştır.

Alemdar İlkokulunun okul sorunları ve öğrenci sorunlarının genellikle alındığı toplantıda yapılan seçimler sonucu yönetim kurulu üyeliklerine M. Ali Büyükboyacı, Şengül Yüncü, Rıfkı Sevimli, Adil Burdurlu ve Ruşen Özgül seçilmişlerdir. -17 Mart 1975, Sayı: 306-

———————————————-

MUTLU NİŞAN

İlçemiz Atatürk Lisesi Edebiyat Öğretmeni

AYFER KAHYAOĞLU ile

İlçemizin yetiştirdiği değerli gençlerimizden

İnşaat Mühendisi

REFİK BENZET

Mutlu hayatlarının başlangıcına ailesi ve yakınları arasında kutladıkları nişan merasimi ile girmişlerdir.

Değerli gençlerimizi ve mutlu çifti tebrik eder, mutluluklarının ömür boyu sürmesini dileriz.

-17 Mart 1975, Sayı: 306-

——————————-

FISILTIDAN

ALEMDAR’A YARDIM

Hepimizin bildiği gibi önümüzdeki günler ve aylar bölgedeki derneklerimizin yoğun çalışma göstereceği günlerdir. Çoğunlukla bu çalışmalar toplantılar yönündedir. Ne üzücüdür ki ilçemiz dernekleri kuruluşuyla beraber olduğu yerde kalır. Ne zamanki ilgili makamlar kendilerini sıkıştırırlar o zaman toplantıya gidilir. O da alel usül bir toplantıyla geçiştirilir o kadar.

Bu şikâyetlerimizin yanı sıra ilçemizde takdire değer çalışmalar veren bazı derneklerimizin olduğu kadar çalışma çabasına giren derneklerimiz de vardır. Ve fakat gerek eleman gerekse maddi imkânsızlıklar nedeniyle kendi yağıyla kavrulmaya ya da tabiri caizse taşıma suyla değirmen çevirmeye çalışırlar.

İşte bunlardan biriside Alemdar İlkokulu Okul ve Öğrencilerini Koruma Derneği’dir. Kuruluşu henüz yeni olan Alemdar İlkokulu Koruma Derneği geçtiğimiz hafta içinde ilk toplantısını yaparak bir yıllık çalışmalarını bu toplantıda özetledi. İnanın okunan rapor gözlerimizi yaşarttı. Ayrıca toplantıya katılan veliler ve üyelerin çokluğu da dikkati çekilen bir konu idi.

Alemdar İlkokulu Koruma Derneği’nin toplantısı bizce bazı gerçekleri ortaya çıkardı.

Bu gerçekler maalesef acı gerçeklerdi. Yasalarla İlköğretimini halkımıza zorunlu kılan Devlet yönetimi en başta bu müesseselere gereken ilgi ve yardımı göstermiyordu. Zira okulun yeni inşaatı yapılan binası çürük bir inşaattı. Damı akar, tuvaletleri bozuk, musluklar laçka, velhasıl inşaattan başka her bir şeye benzeyen bir Devlet yapısı.

Öte yandan kış mevsimi hesaba katılmamıştı. Zorunlu olan ilköğretim çağındaki çocuklarımızın okuyacağı sınıflar odun ve kömürsüzlükten buz gibi oluyor ve öğretimi haliyle aksatıyordu. Sıralı binanın tarifine uygundu. Velhasıl bir ilkokul demek bile güç geliyordu insana.

Kurulan dernek tüm bu aksaklıklar için karınca kararınca bazı tedbirler alabilmiş ve çocuklarımızı geçici de olsa kurtarmıştır. Alemdar İlkokulu ki Yalvaç’ın Maarifine yıllardır emek vermiş, alnının akıyla memleket hizmetinde büyük bir yer işgal etmiştir. Nice nice değerler yetişmiş, yetiştirilmiş Alemdar İlkokulu’nun bu hallere düşmesini Alemdar’dan feyiz almış kimler arzu eder. Elbette HAYIR.

Artık tüm bu sorunlarımıza yeni kurulmuş bulunan ve ilk genel kurul toplantısını yaptıktan sonra yeni yöneticilerini seçen Koruma Derneğimiz esaslı tedbirler almış bulunmaktadır. Hamiyetsever vatandaşlarımızın, öğrenci veli ve ana-babalarının da yardım ve teşvikleriyle Alemdar isminin kutsiyetini uzun yıllar muhafaza etmek için elden gelenin de üstünde çaba sarf edecek. Ve biz uğraşımızda yalnız olmadığımızı kesinlikle biliyoruz. Nitekim burada sizlere gururla ve kıvançla belirteyim ki Alemdar İlkokulu’na destek olan iki hamiyetperver hemşerimiz, bizde bu kesin kanaatı yaratmıştır.

Müderris Mahallesinden Hacı Hasan Basri Sönmez ile Pazar Aşağı mahallesinden Kadir İnanıcı adlı vatandaşlarımızın göz yaşartıcı yardımları bizi daha da hislendirmiş, uğraşımızda en büyük maddi destek oldukları kadar manevi desteği de vermişlerdir.

Şu andan itibaren sesleniyoruz. Alemdar İlkokulu’ndan feyiz almış, memleket çapında değerler olarak nitelendiğimiz sayın hemşerilerimiz, artık biraz davranın ve çıktığınız kabuğunuza karınca kararınca yardım elinizi uzatın. Artık bu sizin ananıza, babanıza, atanıza, memleketinize yapacağınız en büyük iyiliktir.

İçeriden veya dışarıdan yapılacak aynı veya nakdi yardımlarınızı her an her yerde kabul etmekteyiz. Nakit olarak gönderilecek yardımlar Yalvaç Banka şubelerine gönderilebilir. Yardım elini uzatın hamiyet perver hemşerilerimize şimdiden Alemdar İlkokulu Koruma Derneği mensupları olarak teşekkürü borç biliriz. -17 Mart 1975, Sayı: 306-

KAVAK AĞACININ ALTINDA KALARAK FECİ ŞEKİLDE CAN VERDİ

İlçemize bağlı Dedeçam Köyünde bir şahıs kesilen kavak ağacının üzerine düşmesiyle feci şekilde can vermiştir.

Köy içerisinde ağaç kesmekte iken yardım etmek amacıyla olay yerine gelen aynı yerden M. A. adlı şahıs, kavak ağacının üzerine düşmesiyle beyni parçalanarak feci şekilde can vermiştir.

Olaya C. Savcılığı el koymuş, gerekli tahkikata geçilmiştir. -24 Mart 1975, Sayı: 307-

——————————-

TRT’de YALVAÇ’LA İLGİLİ Program Hazırlatılacak

İlçemiz Halk Eğitim Müdürlüğü ve Turizm Derneğinin işbirliğiyle TRT’de Yalvaç’la ilgili özel bir programın hazırlatılması için girişimlere geçilmiştir.

Tarihi ve turistik yönden büyük özellik ve değeri bulunan Yalvaç’ımızla ilgili programın yapımı için TRT ilgilileriyle en kısa sürede temasa geçilmek üzere hazırlıklar yapılmaktadır. -24 Mart 1975, Sayı: 307-

—————————–

ANADOLU GAZETECİLER ve MUHABİRLER Derneği Kuruldu

Anadolu Basınının çektiği güçlükler ve binbir müşkülatla yaşama savaşı verdiğini göz önüne alan Anadolu basınına mensup bazı gazeteci arkadaşlarımız tarafından merkezi Karabük’te olmak üzere Anadolu Gazeteciler ve Muhabirler Derneği kurulmuştur.

Türkiye’de hüküm süren ve bir tröst olarak hâkimiyeti elinde bulunduran büyük basının, mahalli basına, Anadolu Basınına yaşama hakkı tanımayan tutumunu kınar mahiyette olan derneğin kesin kuruluşu yapılmış ve tüm Anadolu Basınını derneğe çağırarak birlik olmalarını istemiştir.

Anadolu basını olarak takdirle ve bizlerin büyük teşvikleriyle karşıladığımız derneğe başarılar dileriz.    -24 Mart 1975, Sayı: 307-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.