logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (14 Eylül 1970)

 

Tokmacık’ta 5 Milyon Yıllık Fosiller Bulundu

İlçemize bağlı Tokmacık köyünde tesadüfi bir kazı neticesinde tahminen 5 milyon yıl öncesinde yaşayan hayvanlara ait kemik fosilleri bulunmuştur.

Bu sırada ilçemizde araştırmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi profesörlerinden İsmail Yalçınlar da fosillerle ilgilenmiş ve fosillerin nesli tükenmiş olan Rinoceros adlı hayvana ait olduğunu belirtmiştir. Filin atalarından olan ve nesli tükenmiş Mastapon’a ait bacak kemiklerinden bir kısmı İstanbul’a götürülmüş, bir kısmı da Yalvaç Müzesine konulmuştur.

Bulunan fosilleri inceleyen Prof. İsmail Yalçınlar, Dünya’nın 2-5 milyar yıl olduğunu, ayrıca ilk insanın da bir milyon yıl önce yaşadığının tahmin edildiğini belirtmiştir.

Tokmacık köyünde yaşayan bazı şahıslar da bulunan fosiller üzerine tahmin yürütmüşler, fosillerin Nuh’un Gemisi’nden kalma olabileceği, geminin Tokmacık Köyünde bulunabileceğini ifade etmişlerdir. (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

Müderris ve Abacılar Mahallesi’nin Israrı Ses Getirdi

Yalvaç’ın Giriş – Çıkış Yolları Asfaltlanıyor

Geçtiğimiz günlerde ilçemize giriş-çıkış yolları üzerinde bulunan Abacılar ve Müderris mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımız, mahallelerinin asfaltlanması için girişimlerinin netice vermemesi üzerine protesto yürüyüşü yapmak için harekete geçmişler, ancak yürüyüşe izin verilmemiş bu kez Başbakanlık, Sağlık ve Bayındırlık Bakanlıkları ile Karayolları Genel ve Bölge Müdürlüklerine telgraf çekerek yolun asfaltlanması için girişimde bulunulmasını istemişlerdi.

Halkımızın bu haklı talebi ve ısrarı sonuç vermiş, durumun hassasiyetine önem veren Karayolları, ilçemize derhal bir özel ekip göndermiş ve asfaltlama işine başlanmıştır.

Karayolları’nın yakın ilgi göstermesi bölgemizde memnunluk yaratmış, halkımız bu memnuniyetini ilgililere belirtmiştir.

ÖZYALVAÇ olarak biz de ilçemiz halkı adına ilgililere teşekkür ederken asfaltlama işinde ilçemize daha fazla ilgi gösterilmesini istediğimizi belirtiriz.

Örneğin ilçemiz merkezinde Hastane Caddesi ve mahalle girişleri ile Yalvaç – Dörtyol arasının da Karayollarının ilgi ve hassasiyetine güvenerek asfaltlanmasını bilhassa arzederiz.  (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

MUHTARLAR TOPLANDI

Belediye Başkanı O. Mesut Berkün’ün başkanlığında ilçemiz Belediye Meclis Salonunda Mahalle Muhtarları toplantısı yapılmıştır.

Belediye Başkanının başkanlığında yapılan Muhtarlar Toplantısı bundan böyle Yalvaç’ı Güzelleştirme Derneği üyelerinin de katılımıyla her ayın ilk pazartesi günü yapılacaktır.

İlk toplantıya 13 muhtar katılmış, ilçemizin yol, su ve elektrik meseleleri görüşülmüştür.

Yapılan ilk toplantıda muhtarlar bilhassa Yalvaç’ın giriş-çıkış yollarının asfaltlanması, içme suyu ve elektrik gücünün arttırılması konularının öncelikle ele alınması istenmiştir. (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

GÖL ve GÜL Festivali İlgi Gördü

Komşu ilçe Eğirdir’de 28-31 Ağustos tarihleri arasında yapılan Göl ve Gül Festivali, büyük ilgi görmüştür.

Eğirdir Kalkınma Derneği’nce tertiplenen festivale Çorum, Silifke folklor ekipleri ile Türkiye Judo ve Karate takımları katılmışlardır. Ayrıca folklör sanatçılarından Birol’lar ve Kemal Çığrık da festivale renk katmışlardır.

Festivalin başarılı olmasında rol oynayan Belediye, Eğirdir Gölsesi ve Demokrat Eğirdir refiklerimize ve tüm Eğirdir halkına tebriklerimizle, en iyi dileklerimizi belirtiriz. (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

İlkokullar Bugün Açılıyor

İlimiz dahilindeki ilkokullar 1970-1971 öğretim yılına bugün başlamıştır. Okulların açılmasiyle ilçemizde 1000 civarında öğrenci birinci sınıfa kaydolduğu ifade edilirken önümüzdeki hafta ilköğretim haftası olarak çeşitli okullarda törenler düzenlenecektir. İlgililerin belirttiğine göre bu yıl başarı oranı geçen yıllara nazaran daha fazla olacaktır.  (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

Acemi Şoförün Başı Parçalandı

Akşehir’den ilçemize bağlı Kozluçay köyüne gelmekte olan kamyonun şoförü aynı köyden H.K. yönetimindeki araç, Bağkonak Kasabası civarında bir virajı alamıyarak devrilmiştir.

Geçtiğimiz hafta içinde meydana gelen kaza, acemi ve ehliyetsiz olan şoförün hayatına malolmuştur. (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

 

Yalvaç Özel Lisesi’nin Kuruluş ve Gelişmesi-2

Özel lisenin mefruşat ve öğretmen temini ve giderlerini karşılayabilecek bir duruma gelmesinden büyük kıvanç duyan dernek idare heyetinin hummalı çalıştığı o günlerde Yalvaç’ı Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ziyaret eder.

Bakan İleri’ye Yalvaç’a bir lise açılması konusu bütün cepheleriyle izah edilmiş, bunun ardından bakan tarafından çalışmaların müsbet görüş bildirmesi sonunda Yalvaç Ortaokulu çatısı altında ve hemen faaliyete geçmek üzere Özel Yalvaç Lisesi’nin açılması hususunda ilgililere verilen emirle lisenin hemen tedrisata geçmesi sağlanmış oldu.

Yalvaç Özel Lisesi’nin birinci sınıf hemen teşekkül etmiş ve ortaokul öğretmenleriyle tedrisat yürütülmeye başlanmıştır.

Ancak aradan geçen iki aylık kısa bir zamandan sonra Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nden gelen yazılı bir emirde Yalvaç’ta özel lisenin açılmasına lüzum olmadığı, liseye gidecek talebelerin Akşehir’de yeni açılan liseye gidebilecekleri bildiriliyordu.  Bu durum,  emri alan dernek idare heyetini ve halkımızı büyük bir teessüre sevketmiştir.

Ne gariptir ki bu yazılı emirde yine Milli Eğitim bakanı Tevfik İleri’nin imzası vardı.  Alel acele toplantı yapan dernek idare heyeti Milli Eğitim Bakanı İleri ile konuşmak ve gerekli işlemlerin yapılması için dört kişilik bir heyet seçilerek hemen Ankara’ya hareket edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki temas ve konuşmalar sonunda yukarıda bahsi geçen emrin Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nden yanlışlıkla çıktığı anlaşıldı.

Heyetin temasları sonunda kat’i olarak heyetimize verilen yazılı emirle Yalvaç Özel Lisesi artık açılmış oluyordu ki birinci sınıf 35 öğrencisi ile tedrisata devam etti. Bu şekilde devam ederken ek ders ücretlerini az gören ve ek derslere girmedikleri takdirde lisenin kapanacağına inanan öğretmenlerden bazıları dernekten fazla para alabilmek niyeti ile adeta boykotta bulundular.

Halkdan devamlı surette para bağışında bulunanların sayısı artarken her geçen gün ve ay derneğin maddi gücü de kuvvet bulmakta idi.

Dernek bu boykota çare bulmak üzere hariçten getirdiği iki üç öğretmenle beraber ortaokul öğretmenlerinden bir kısmının derslere girmesi suretiyle verdikleri vatanseverlik örnekleri sayesinde 1957-1958 ders yılı böylece sona erdi.

Özel lisenin hizmete girmesi kesinleştiği zaman o yılın Ortaokul Müdürlüğünde bulunan İsmail Özalp’a Özel Lise’nin Müdür vekilliği görevi dernek tarafından verilmiş ve Bakanlık makamından da onayı alınmıştı.

1958-1959 ders yılının ikinci karne döneminden sonra özel lisenin resmileştirilmesi yolunda Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde her koldan yoğun çalışmalar ve çabalar sarfedilmiş olup, derneğin bu talebi kabul edilerek 1959 yılının Şubat ayında resmiyete kavuşturularak Bakanlık bütçesine alındı ve resmileştiği andan itibaren YALVAÇ LİSESİ olarak adlandırılmıştı.

1966 yılında lise idaresinin yaptığı bir müracaatla Yalvaç Lisesi adı kaldırılarak YALVAÇ ATATÜRK LİSESİ ismini iktisap etmiştir. (14 Eylül 1970, Sayı: 82)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.