• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Kooperatifler ve İstihdam


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Geçtiğimiz günlerde ICA Uluslararası Sanayi ve Hizmet Kooperatifleri Örgütü (CICOPA) “Kooperatifler ve İstihdam” konusundaki ikinci global raporunu yayınladı. Uluslararası Sanayi, Esnaf ve Hizmet Üreticileri Kooperatifleri Organizasyonu’nun sosyolog ve veri analisti Hyung-sik Eum tarafından hazırlanan bu rapor ile kooperatiflerin istihdamdaki önemi ortaya konuldu. Birçok ülkede tartışılan ve çözümler aranan istihdam konusunda kooperatiflerin yerine işaret edildi. Kooperatifler konusunda toplumun kafasını karıştırıcı ve yanıltıcı bilgiler yayan çevrelere bir cevap oluşturuldu.

156 ülkeden gelen verilere dayanarak, güncellenmiş tahmin, kooperatiflerde veya kooperatif kapsamındaki kuruluşlarda istihdamın, dünya genelinde en az 279.4 milyon kişi olduğu, diğer bir deyişle dünya istihdam edilen nüfusun% 9.46’sını ilgilendirdiğini göstermektedir.

CICOPA Genel Sekreteri Bruno Roelants raporla ilgili yaptığı açıklamada istihdamın, kooperatiflerin dünya çapında en önemli katkılarından biri olduğunu vurgulamaktadır. Bu raporun kooperatiflerde yer alan kişilerin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin yanı sıra Uluslararası Çalışma Grubu tarafından başlatılan “İşin Geleceği” konulu dünya çapında tartışmalarda önemli bir aktör olarak düşünülmesi için yeterince yüksek bir yüzdeyi oluşturduğunu işaret etmektedir.

Raporun amacının kooperatif istatistiklerinin metodolojisini ve kalitesini geliştirmek olduğu ifade edilmektedir. Bir sonraki Uluslararası İstihdam İstatistikçileri Kongresi’nin 2018’de gerçekleşeceği için bu raporun bu tarih dikkate alınarak zamanında yayınlandığını belirtmektedir. Kamu otoriteleri ve kooperatif hareketinin kendisi de 2018’deki bu etkinliğe özel önem vermelerini istemektedir.

Raporda, kayıt dışı ekonomide iş ve istihdam ile ilgili sorunlara yönelik kooperatiflerin özel katkıları ortaya konulmuştur. Tasarruf ve kredi kooperatiflerine, karşılıklı sigorta kooperatiflerine, çok amaçlı kooperatiflere ve tüketici kooperatiflerine katılmış olan kayıt dışı ekonomide çalışan insanlar, kredi, eğitim ve öğretim, uygun fiyatlı mal ve hizmetlere temel ihtiyaçlarını ve belirli bir seviyesini karşılamak için daha kolay erişebilirler dayanışma ve karşılıklı yardıma dayalı sosyal koruma sağladığı gösterilmiştir.

Ortak hizmet kooperatiflerine giren serbest çalışan üreticiler ve girişimcilerin, ölçek ekonomilerinde kazanmalarına ve daha yüksek pazarlık gücü elde etmelerine yardımcı olan çeşitli hizmetlerden faydalandıkları ortaya konulmuştur.

Son on yılda sayıca önemli ölçüde artan serbest meslek sahipleri ve serbest çalışanlar için, kooperatiflerin sendika veya üye kuruluşlar tarafından örgütlenmenin bir aracı olarak kullanılabildiği belirtilmiştir. Hem esnekliği hem de esnekliği garanti altına alabilecek yenilikçi kooperatif modellerin de koruma sağladığı ifade edilmiştir. İşçi üyelerine iyi işler vermeyi amaçlayan işçi kooperatifleri, kayıt dışı istihdamın biçimlendirilmesine doğrudan bir çözüm olabileceği dile getirilmiştir.

Bununla birlikte, raporda kooperatiflerin potansiyel katkılarını tam olarak göstermek için uygun bir çevre ve uygun yasal çerçeve gereklidir denmiştir. Sonuçta kooperatif modelinin sendikalara, üye tabanlı örgütlere, STK’lara ve yerel yönetimlere daha iyi açıklanması gerektiği belirtilmektedir.

Bu çalışma hiç şüphesiz ülkemizdeki başta bilim çevreleri olmak üzere istihdam ve kooperatifler üzerine kafa yoran ve çözümler arayan herkese yol gösterecek bir kaynaktır.

Doğruları bulmak isteyen politikacılar ve yöneticiler içinde dünya çapında dikkate alınması gerekli bir çalışmadır.  Kooperatifçilik hareketinin gerçeklerini bizlere sunan değerli bir eserdir.  Bizleri aydınlatan çalışması nedeniyle Güney Koreli araştırmacı ve kooperatifçi Hyung-sik Eum’a ne kadar teşekkür etsek azdır.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...
  • Prof.Dr. Zafer Karaer yazdı: “İYİLİK GÜNÜ MÜ?..”

    16 Kasım 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Geçmişi 1996 yılına kadar giden, ancak son birkaç yıldır gündemde yer bulan, gerçi yeterince bulduğu tartışılan, 13 Kasım “Dünya İyilik Günü”; benim için oldukça önemli. Çünkü dünyada yerleşik düzene geçildiği 12 bin yıllık insanlık tarihinde,  gerek savaşlar, gerek kötülükler sayesinde, her geçen gün iyilik kelimesi hızla değer kaybetmekte, hatta anlamını kavrayamayan büyük çoğunluk ellerinden gelse; iyilik kelimesini sözlüklerden, tedavülden, ortadan kaldıracaklar. Tabii ki; ülkemizde de aynı tutum ve davranışlar neticesinde özellikle 1...