logo

24 Mayıs 2020

Kodal: “Dericiliğin ayağa kalkması için belediyenin desteği şart”

Yalvaç’ta dericilik sektörünün yaşadığı soruna yönelik yaptığımız haber üzerine, Yalvaç Yeni Dericiler Kooperatifi Başkanı Fahri Kodal, bir açıklama yaparak, sektörün sorunlarının çözümünde belediyenin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, “Aksi durumda tabakhane küçülmeye devam edecek ve Yalvaç kaybedecektir.” dedi.

Kodal’ın açıklaması şöyle:

“Ben 2015 yılından bu yana Dericiler Kooperatifi Başkanlığı yapmaktayım.

2015 yılından bu yana bu konuda mücadele etmekteyim, kısa zaman içinde yeni kooperatif binalarını 2016 yılında bitirerek binalara yapı kullanma izin belgesi almak için kooperatif yönetimi olarak Yalvaç Belediyesi’ne başvurduk.

Her nedense Yalvaç merkezde olan eski tabakhaneleri hem taşımak istiyorlar hem de yeni binalara yapı kullanma izni vermiyorlar, her seferinde arıtma tesisiniz yok diye red ediyorlar.

Biz kooperatif esnafları olarak aramızda konuşup ham deri işlenmemesi konusunda mutabık kalarak ortak bir karar aldık, bu karar ile belediyeye başvurduk, ham deri yerine yarı mamül pikle deri kullanacağımızı ve çevreye krom, zırnık gibi çevreye zararlı hiç bir madde kullanmayacağımızı söyledik.

Belediye de noterden her bir kooperatif üyesi için ayrı ayrı taahhüt istedi, biz de noterden bütün üyeler olarak ayrı ayrı taahhüt vererek tekrar belediyeye başvurduk ve konuyu belediye meclis gündemine aldırdık.

Yalvaç Belediye Meclisi, taahhütlere istinaden yarı mamul deri kullanmak kaydı şartı ile kooperatif tapularına şerh düşerek yapı kullanma izin belgesi verilebilir diye karar almıştır.

Bu karara istinaden yeniden başvuru yaptığımızda, yine arıtma tesisiniz yok diye yine yapı kullanma izin belgesi verilmedi.

Biz kooperatif yönetimi olarak yine yılmadık ve daha önce belediye ile yapılan protokol evrakının yerine getirilmesi için yeniden başvurdu,k bu protokol evrakında arıtma tesisi yapılması için yapılacak harcamanın %25’inin kooperatif üyelerince yapılması öngörülüyordu, geri kalanının da belediyeden ve hibe bulunarak yapılması kararı vardı.

Biz kooperatif üyeleri olarak yapılacak ödemenin %25’ini kabul ettiğimizi belirterek yeniden başvurduk ve sonuç değişmedi.

Bu konuda belediye elini taşın altına koymalı ve arıtma tesisi yapılana kadar yarı mamul deri kullanarak çırçır rölesi (topu) imal edilmesine izin verilmeli ve yapı kullanma izni verilmesine karar verilmelidir.

Daha sonra kooperatif ve belediye el ele vererek arıtma tesisini belediyenin şu anki biyolojik arıtma tesisinin yanına kimyasal arıtma tesisini birlikte yapmalıdır.

Bu konuda Yalvaç Belediyesi bir an önce karar almalıdır.

Yoksa tabakhaneler küçülerek rekabet yapamayacak duruma gelerek küçülmeye devam edecek ve Yalvaç kaybedecektir.”

Etiketler: » » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.