logo

İşsizlik sorununun çözümü: Tarım


GÜLŞEN ARAS
gulsenaras@bagev.org.tr

Türkiye’de işsizlik oranı, en son açıklanan Mart ayı rakamlarında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,2’ye geriledi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranının sabit kalabilmesi için her yıl çalışma yaşına gelen her bir kişiye iş olanağı sağlanması gerekiyor. İstihdam, ülkemizin son derece önemli ve büyük bir sorunu durumunda.

İşsizlik her şeyden önce ekonomik boyutuyla sorun olmakla kalmıyor; ülkemizdeki bir çok sorunun temelinde de çok önemli rol oynuyor. Nüfusu azalan illerden, iş aramak umuduyla büyükşehirlere giden vatandaşların gittiği yerde işsizlik çok daha fazla. İşsizlik nedeni ile hızla artan göç birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bir türlü önlenemeyen gecekondulaşma, buna paralel olarak gerçekleşen çarpık kentleşme, altyapı sorunları, trafik ve sosyal sorunlar, eğitim alt yapısının yetersizliği, şehirlerde işlenen suç miktarlarındaki artış, güvenlik sorunu gibi meseleler göçe ve işsizliğe bağlı önemli meseleler.

Hali hazırdaki iş arayanlara istihdam yaratılmaması ve her yıl iş arayan sayısının hızla artması, iş arayan ordusuna her yıl yeni kişilerin eklenmesi Türkiye’nin geleceği ile ilgili tehlikelerin habercisidir.

Türkiye’deki işsizlik oranının büyüklüğüne bakacak olursak, işsizlik oranında düşme eğilimi olan yerlere göç kaçınılmazdır. Bu yerler arasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerine göre Batı Akdeniz Bölgesi en yüksek oranda göç alan bölge olarak görülüyor. Diğer bölgelerin sıralaması şöyle; İstanbul, İzmir, Bursa – Eskişehir – Bilecik, Ankara…

Ayrıca yine TÜİK rakamlarına baktığımızda ülkemiz genelinde tarımda istihdam oranı son açıklanan rakamlara göre yüzde 17,5’tir. Yani istihdamın neredeyse ¼’i tarım sektörü ile sağlanıyor.

Bu veriler ışığında ülkemizin işsizlik sorununu çözmede destek sağlayacak bir iş sahası olan tarım sektörünün geniş bir faaliyet alanı bulduğu Batı Akdeniz Bölgemiz, sadece bölgemizin refahı açısından değil, işsizliğin azaltılması gibi ulusal bir konuda da büyük önem ve değer taşıyor.

 

Gülşen ARAS

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV ) Genel Sekreteri

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...