• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

06 Ekim 2017

Isparta Tarımının Gizli Kahramanı: BARBUNYA

Senirkent’e bağlı Karip köyünde yaklaşık 10 yıl önce deneme ekimleri ile başlayan barbunya tarımının gün geçtikte artarak günümüzde tüm Türkiye’de söz sahibi konuma geldiği ve semt pazarlarında ve manavlarda Senirkent barbunyası olarak aranan bir ürün olduğu bildirildi..

Eğirdir gölünün etrafında bulunmasının yanında yörenin sahip olduğu iklim ve toprak yapısından dolayı Senirkent’te yetiştirilen barbunyalarda lezzet ve kalite olarak kendisini gösterdi ve pazarda yoğun talep gören ürünlerin arasına girdi.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Senirkent ilçesinde yoğunlukla Karip köyü olmak üzere yaklaşık 8.750 dekar arazide barbunya tarımı yapılmakta. Barbunyalar oturak çeşitler olup,  büyük çoğunluğu kırmızı çeşitler olmak üzere beyaz çeşitler yazlık ve güzlük olmak üzere iki dönemde ekim yapılmakta.

Mayıs ayında başlayan tohum ekimi ile birlikte ekim ortasına kadar barbunya hasadı devam ediyor. Yıllık tahmini rekolte 13.125 ton olan barbunya özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm yurda gönderilmekte.

Senirkent ilçemizde yetiştirilen barbunyadaki verim, iklim ve bakım şartlarına göre dekarda 1.250-2.000 kg arasında değişiklik göstermekte, taze olarak toplanıp genellikle iç piyasada tüketim olarak satışa sunulmakta.

Barbunya üretiminde tohum ekiminden toplanmasına kadar yoğun iş gücü gerektiriyor. Hasat döneminde yaklaşık 3.000 işçi çalışmakta, bu sayının yaklaşık 2.000-2.200 kişisi özellikle Şanlıurfa ve Adıyaman illeri başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesi ile çevre il ve ilçelerden gelen mevsimlik tarım işçilerinden karşılanmakta.

Barbunya üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artarak ilimiz ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağının öngürüldüğü bildirildi.

b2

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.