• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

18 Ocak 2021

Gürer: “Gıda denetimi için belediyelere yetki verilsin”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘hileli gıda ürünleriyle’ ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşişin engellenmesine yönelik idari yaptırım ve cezaların arttırıldığını açıkladı.

 Gürer “Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili yapılan yasal düzenlemenin etkisinin yansıması için  gıdada denetimlerin sıklaştırılmasını ve AVM dahil her yerde satılan ürünlerin içerik olarak etiketine uygun üretilip, üretilmediğinin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

 GIDA TERÖRÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  taklit ve tağşiş ürün satanların yurttaşları dolandırmadan öte sağlıklarını risk altına düşürdüğünü de belirterek Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

İSİM DEĞİŞTİRİP, HİLELİ GIDA ÜRETİMİNE DEVAM EDEN FİRMALAR

Gürer, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı 15.09.2020 tarihinde 91 firmaya ait 113 parti ürünü daha ifşa etti.

Bakanlığınızın bu firmalara yönelik uyguladığı yaptırımlar nelerdir? 2012 yılından bu yana ifşa edilen 1.609 firmadan faaliyetine devam eden firma sayısı kaçtır? Firma sahipleri arasında firma adı değiştirip tekrar aynı hileyi yapan var mıdır? Kaç firma ve ürün için ihbar sonucu denetim yapılmıştır?” şeklinde sorular yöneltti.

PARA CEZASI ARTTI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 5996 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak bu ürünleri üreten her bir firma hakkında (ilgili partiye yönelik olarak) idari para cezası uygulandığını hatırlattı.

PİYASADAN TOPLATILIYOR 

Bakan Pakdemirli, laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünlerin de masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatıldığını belirterek, “Bu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır” dedi.

İDARİ YAPTIRIM VE CEZALAR ARTTI 

4 Kasım 2020 Tarihli ve 31294 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’un 30’uncu Maddesinde 5996 sayılı Kanunun 40’inci Maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (1) bentleri değiştirildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli bu kapsamda taklit ve tağşişin engellenmesine yönelik idari yaptırım ve cezaların arttırıldığını söyledi.

HABERSİZ DENETİMLER

Bakan Pakdemirli, “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında risk esasına dayalı olarak işyeri ve ürüne yönelik bir gıda denetim ve kontrol sistemi oluşturulmuş olup; denetim ve kontroller risk esasına göre, ön bildirim gereken hâller dışında, önceden haber verilmeksizin, yıllık denetim programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, inceleme, izlenebilirliğin sağlanması, izleme, gözetim ve tetkik amaçları ve ÇİMER ile ALO 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak Bakanlığımızca yürütülmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

CAYDIRICI DENETİM ŞART

Önerge Sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Tarım ve Orman Bakanlığının yetkisini gıda denetiminde belediyeler ile paylaşmasını ve belediyelerden Bakanlığa alınan denetim ve ceza yetkisinin belediyelere yeniden verilmesi gerektiğini belirterek, “Yerinden ve sürekli takip belediye zabıtası ile sağlanabilir. 2004 ve 2010 yıllarında belediyelerden alınan gıda, denetim ve inceleme yetkileri gıda terörünü hortlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı, işlevi nedeniyle gelen ihbarların dışında sınırlı denetim yapabiliyor. Buna rağmen her denetimde sorunlu ürün saptıyor. Sürekli denetim ancak belediye zabıtası ile sağlanabilir. Ayrıca belediye laboratuvarları ve sağlık bölümü yeniden gıda incelemeleri için işlevlendirilmelidir. Gıdada ceza artışlarına rağmen halen sorun vardır. Özellikle fiyat artışları alım gücü daralan kesimi zorlamaktadır. Kötü niyetli kişiler ucuz mal diyerek içeriği değişik ürünleri piyasaya sürmektedir. Ayrımsız, tüm satış noktalarında bitkisel yağ, bal, enerji içecekleri, un, süt ve et başta olmak üzere mamul ürün denetiminin sürekliliği sağlanmalıdır. İşini iyi ve doğru yapan binlerce üretici sınırlı sayıda taklit ve tağşiş üretim yapan kişi ya da firmalar nedeniyle mağdur olmaktadır. Hileli üretime yönelen firmalar gıda sektöründen ayrıştırılıp tekrar faaliyete geçirilmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır” diye konuştu.

BELEDİYELERİN YETKİSİ ARTIRILSIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yapılan düzenleme ile gıda maddelerinin asgari hijyen ve kalite kriterlerinin izlenmesi, katkı maddeleri, bulaşanlar takibi Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığındadır. Belediyeler bu süreç için yeniden daha etkin yetkilendirilmelidir. Tespit, müdahale ve ağır ceza  yetkisi belediyelere verilmelidir” diye konuştu.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.