• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Farklı ülkelerde kooperatifçilik deneyimleri


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Malta’da Kooperatifçilik ve Koperattivi Malta

Malta Akdeniz’de çeşitli kültürlerin bir araya geldiği küçük bir ada gibi görünmesine rağmen tarihte ve bugün önemini koruyan yerlerden biridir. Ada yöneticileri tarihin her döneminde bu stratejik konumunu ustaca kullanmış, kısıtlı kaynaklarına rağmen sosyal ve ekonomik yönden gücünü muhafaza etmişlerdir. Geçmişte ticari ve askeri açıdan avantajını kullanan ada günümüzde Avrupa Birliğinin bir üyesi olarak ekonomi ve turizmde önemli bir merkezdir. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı da yapan Malta kısa sayılabilecek kooperatifçilik tarihine rağmen Avrupa Kooperatifçilik hareketi içinde de etkin ülkelerden biri olarak görülmektedir.

Malta Kooperatif Hareketi tarihi 70 yılı bulmaktadır. Malta’da İngiliz hâkimiyeti döneminde ikinci dünya savaşı sonrasında gıda sorunlarının çözümü bakımından 1947’den itibaren kooperatifler kurulmaya başlamıştır. Başlangıçta adanın ihtiyaçları çerçevesinde başlangıçta tarım ve balıkçılık işletmelerinin ortak olduğu kooperatifler kurulmaya başladı. Ülke tarihsel süreç içinde 21 Eylül 1964 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra kooperatifçilik daha da gelişmeye başladı.

Bugün ülkede tarım ve balıkçılık konularında başlayan kooperatifçilik hareketi ticaret, pazarlama,  yönetim ve pazarlama danışmanlığı, sağlık, ulaşım, denizcilik, arkeoloji, restorasyon, loto, turizm medya, gençlik ve sosyal amaçlı bakım hizmetlerinde alanlarında faaliyet gösteren kooperatifler harekete katılmışlardır.

Bugün adada nüfus 415 binden fazla insan yaşamakta ve insanların % 80’den fazlası da şehirlerde yaşam sürmektedir. Adada 54 kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatiflerin 35’i sanayi, servis ve sosyal kooperatiftir. 16 kooperatif tarım ve 3’ü tüketici kooperatifidir. Kooperatif ortağı sayısı beş bin civarındadır. Bu sayı ihtiyaç alanlarına göre günden güne artmaktadır. Kooperatiflerin yıllık cirosu 1 milyar lirayı bulmaktadır.

Adada Kooperatif Hareketi, dört temel organdan oluşmaktadır. Kooperatifler Kurulu, Merkezi İşbirliği Fonu ve iki kooperatif federasyonudur. Bunlar Malta Kooperatif Federasyonu ve Koperattivi Maltadır. Koperattivi Malta, Malta Adaları’ndaki kooperatif hareketini temsil etmek ve teşvik etmek amacıyla 2001 yılı Kooperatif Toplulukları Yasası tarafından kurulan politik olmayan bir üst organizasyondur. Koperattivi Malta’nın misyonu üyelerine kooperatif hareketini ve üyelerinden sağlanan faydaları arttırmayı amaçlayan eğitim, öğretim ve yönetim danışmanlığı alanlarında hayati hizmetler sunmaktır. Koperattivi Malta, hareketi yerel olarak ve uluslararası forumda aktif biçimde temsil etmektedir.

Koperattivi Malta tarım, ulaştırma ve balıkçılık kooperatiflerinden oluşmaktadır. Kuruluşun temel amacı, üyelerine eğitim, öğretim ve yönetim danışmanlığı alanlarında önemli hizmetler sunmaktır. Malta Kooperatif Federasyonu ile birlikte Koperattivi Malta, kooperatif modelinin ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesinde ve yeni istihdam alanları yaratılmasında uygulanabilir bir model olarak görülmektedir. Adanın üst örgütü olarak kabul edilen Koperattivi Malta, Kooperatifler Kurulu tarafından 20 Aralık 1995 tarihinde geçici olarak, 17 Mart 1997’de resmen tescil edildi. Örgütün resmi adı ve logosu 14 Mart 2009’da Koperattivi Malta olarak belirlendi.

Koperattivi Malta Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ve Cooperative Europe yanında ve AB 27 ülkelerinin ulusal tarım kooperatifleri ve örgütleri için Brüksel’deki lobi organizasyonu olan COPA-COGECA’ya üyesidir. Ülkede bugün kooperatifler 2011 yılında kabul edilen Kooperatif Toplulukları Yasası çerçevesinde faaliyet göstermekte ve yönetilmektedir.

Kasım 2012’de resmi olarak kurulan Malta Kooperatif Federasyonu, Malta ekonomisinin çeşitli ve başarılı sektörlerinde faaliyet gösteren kooperatif toplulukları tarafından kuruldu. Malta Kooperatif Federasyonu üyeleri arasında Malta’daki kooperatif hareketinde uzun zamandır hizmet etmiş deneyimli, çeşitli alanlardaki profesyonellerden oluşan bir grup uzmanlıklarını paylaşmaya istekli kooperatifçilerden kurulmuştur.

Malta küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen kendi ekonomisi içinde kooperatiflere önem vermektedir. Koperattivi Malta çatısı altında yaşamın her alanında kooperatifleri görmek mümkündür.  Günümüzde ülkede uygulanan politikalar çevresinde sorunların çözümünde kooperatifler her sektörde önemli bir model olarak görülmektedir. Malta Kooperatiflerinin başarılı çalışmaları dünya kooperatifçilik hareketi tarafından da takip edilmektedir.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...
  • Prof.Dr. Zafer Karaer yazdı: “İYİLİK GÜNÜ MÜ?..”

    16 Kasım 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Geçmişi 1996 yılına kadar giden, ancak son birkaç yıldır gündemde yer bulan, gerçi yeterince bulduğu tartışılan, 13 Kasım “Dünya İyilik Günü”; benim için oldukça önemli. Çünkü dünyada yerleşik düzene geçildiği 12 bin yıllık insanlık tarihinde,  gerek savaşlar, gerek kötülükler sayesinde, her geçen gün iyilik kelimesi hızla değer kaybetmekte, hatta anlamını kavrayamayan büyük çoğunluk ellerinden gelse; iyilik kelimesini sözlüklerden, tedavülden, ortadan kaldıracaklar. Tabii ki; ülkemizde de aynı tutum ve davranışlar neticesinde özellikle 1...