logo

Dağ Turizmi ve Davraz


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Dağ Turizmi dendiğinde çoğumuzun aklımıza dağlarda tatil zamanlarında doğa ile iç içe zaman geçirmek, doğal ortamının güzelliğini yaşamak, sportif faaliyetler yapmak, şehirlerdeki stresi doğanın büyüsü içinde yenmek gelir. Sanayileşmenin ardından büyüyen şehirler, kırsaldan şehirlere olan göçler ve ağır çalışma hayatı insanlarda boş zamanları kendi ekonomik koşullarına göre değerlendirme isteğini artırmıştır. Turizm çağımızın diğer sektörleri de besleyen ve destekleyen lokomotif bir sektörüne dönüştür.

Bir zamanlar bilim insanlarının ve maceracıların dolaştığı, korunmak ve ticaret yollarını ellerinde tutmak isteyen krallar ve hükümdarların stratejik doğal kaleleri olan dağlar günümüzde turizmin alternatif alanları içine girmiştir. Doğayı seven ve korumak isteyenlerin halkı karşı çıkışlarına ile birlikte hızla gelişmektedir. Dağ turizmi yılın neredeyse tamamında yapılabilen, günden güne renklenen ve zenginleşen bir hale dönüşmektedir.

Tabii bir taraftan da artan nüfus, daralan gıda kaynakları ve çevre kirliliği, küresel ısınma ve tarımsal üretimin karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında dağlardaki doğal örtü ve kaynakların korunması hepimizi kaygılandırmaktadır. Yerküredeki kara parçalarının %24’ünü oluşturan ve dünya nüfusunun hale % 10’unun yaşadığı dağlar dünyada yapılan çevre toplantılarında da yerini almaktadır. Dağ turizminin artıları ve eksileri masaya yatırılmaktadır. Haklı olarak kırsaldan kopan şehir insanlarının doğayı kucakladıkları dağların geleceği dikkate alınmaktadır.

Uluslararası kuruluşlarında çözüm aradığı çevre ve gıda sorunları karşısında yeni rotalar ve konular arayan Turizm sektörü dağ turizmi konusunda çıkış noktaları aramakta, yeni faaliyet alanları araştırmakta ve uygulamaya koymakta, yatırımlarını buna göre şekillendirmeye devam etmektedir. Dağ turizmi dağın coğrafi özelliklerine ve iklim şartlarına göre şekillenmekte ve çeşitlenmektedir.  Avcılık ve yaylaya çıkma şeklinde yaygınlaşan dağ turizmi zaman içinde talebe göre yaz ve kış turizmi şekline dönüşmüş, dağcılık ve kış sporları dağlara ilgiyi daha da artırmıştır.

Bu amaçla yapılan yatırımlar dağ turizmi için belli merkezlerin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bunların başında kış turizm merkezleri gelmektedir. Kış Turizm Merkezlerinin başında Uludağ, Palandöken, Sarıkamış, Erciyes, Elmadağ, Ilgaz, Kartalkaya, Saklıkent ve Davraz bu merkezler arasında yer almaktadır. Ülkemizdeki doğal zenginlikler içinde bu tesislere zaman içinde yeri yerlerde eklenmeye devam etmektedir.  İşte Isparta Davraz Dağı’da sahip olduğu avantajları ile ön plana çıkan tesislerden biridir.

Isparta’nın doğusunda yer alan Toros Dağları’na bağlı olan Davraz Dağı 2637 m yüksekliği ile bugün için kış turizmi ve kayak için önemli noktalardan biri haline gelmiştir. Akdeniz Bölgesi’nin Göller yöresinde yer alan dağın Isparta ovasını çevreleyen, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen görüntüsü büyüleyici bir görsel zenginlik oluşturmaktadır. Dağın zirvesinden görüntünün net olduğu zamanlarda çevrenize baktığınızda Dedegöl Dağlarında Dipoyraz Doruğunu (3007 m), Gelincik Dağını (2808 m), Sultan Dağlarındaki Gelincik ana Doruğunu (2612 m) görürsünüz. Çevreyi değişik açılardan görebilir, en renkli görüntüler ile fotoğraflayabilirsiniz.

Davraz Dağının Büyük Davraz ve Küçük Davraz diye adlandırılan iki zirvesi vardır. Dağda kayak merkezinin yer aldığı Ulpar Çukuru olarak anılan en yüksek noktasında yükseklik 2635 metredir. Ülkemizde sezonu uzun yerlerden biri olan Davraz’da 2200 metrede kurulan tesisler kayak için ülkemizde en güzel pistlere sahip tanınan yöreler arasına girmiştir.

Kar yağışı zaman zaman 2 metreye ulaştığı tesislere sahip olan dağda nisanın ortalarına kadar kayak, tur kayağı, snowboard, Tele Mark, dağcılık gibi kış sporlarını yapılmaktadır. Davraz profesyoneller için 6 km varan pistleri ile ilgi çekmektedir. Amatör ve yeni öğrenenler için kaliteli karı ve en güvenli pistlere sahiptir. Bu alanda çığ düşmesi ve kaybolma tehlikesi yoktur. Kayak Merkezinde toplam uzunluğu 23.500 metreye varan 12 pist vardır.

Isparta İl Merkezine 26 km olan dağda saatte 1000 kişi taşıyan 1211 m ve saatte 1000 kişiyi taşıyan 1155 m uzunluğunda iki telesiyej vardır. Bunun yanında saatte 800 kişiyi taşıyan 624 m uzunluğunda bir adet teleski (T-Bar) ile 300’er metrelik 2 adet babylift bulunmaktadır.

Birinci telesiyej 1211 m uzunluğunda ve iki kişiliktir. Yüksekliği 1674 metreden başlayıp, 1961 metrede bitmektedir. İkinci telesiyej ise 936 m uzunluğunda iki kişiliktir.  1961 metrede yükseklikte başlayıp, 2150 metre yükseklikte bitmektedir. Tesisin üçüncü mekanik tesisi ise 624 metredir. Bu tesiste 1961 metre yükseklikten 2150 metre yüksekliğe kayarak çıkılabilmektedir. Kayak Merkezinde tesislere cepheli, çevre manzarasına hakim ve pisleri gören 3 adet kafeterya bulunmaktadır. Ayrıca tesislerde kayak hocaları, sağlık hizmetleri ve kayak malzeme odası kayak sezonu boyunca hizmet vermektedir.

Kayak merkezinde, 4 yıldızlı ve 280 yataklı bir otel, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait 84 yataklı bir Eğitim ve Uygulama Oteli ve 55 yataklı bir oberj otel vardır. Isparta’dan Kayak Merkezine giden yolda üzerinde tesise 8 km uzaklıkta Çobanisa Köyü’nde ise 24 yataklı dağ evleri olarak anılan bir pansiyon vardır. Günübirlik ulaşımlarla Eğirdir ve Isparta’da bulunan otellerden de faydalanmak mümkündür. Davraz’da futbol takımlarının çalışmaları için 4 adet futbol sahası bulunmaktadır.

Davraz’da hâkim bitki örtüsü ardıç, çam, sedir ile otsu bitkilerdir. Başta Valilik olmak üzere ilgili resmi kurumlarca dağda ağaçlandırma çalışmalarına özen gösterilmektedir. Doğal yapısı kış turizmi dışında diğer doğa sporlarının yapılmasına imkân vermektedir. Dağcılık, doğa yürüyüşleri, botanik gözlemcilik, bisiklet turları ve trekking aktiviteleri gerçekleştirecek fırsatlar yaratmaktadır.

Ülkemizin ve bölgemizin en önemli turizm bölgesi olan Antalya’ya yakın olan Davraz Dağının sektör açısından gereği kadar değerlendirildiğini söylemek güçtür. Tesislere her mevsim ziyaretçi çekme fırsatları çoktur. Bu fırsatlar değerlendirilmelidir. Herşeyden önce yöreye daha fazla ziyaretçi çekmenin yolu bulunmalıdır. Kolay ulaşım için teleferikle ulaşım göz önüne alınmalıdır. Şehre ve Antalya’ya en yakın nokta olan Sav Kasabasından tesislere ulaşımı kolaylaştıracak bir teleferik kurulması gereklidir.  Eğirdir’den dağa ulaşım için yol açılması gündeme alınmalıdır. Kış Turizmi çevredeki antik kentler ve tarihi yollar ile göller dikkate alınarak kültür turizmi ile zenginleştirilmelidir. Ülkemizin bu köşesine bir gün yolunuz düşerse bunu göreceksiniz. Her mevsim doğanın renkleri ile örtünen Davraz Dağının mistik büyüsünü gezdiğinizde ve çektiğiniz fotoğraflara her baktığınız zaman anlayacaksınız.

Davraz’a gelin, görün ve dağın büyüyü mevsimin renkleri ile yaşayın. Yörenin lezzet duraklarında zenginlikleri tadın.

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...