logo

18 Ekim 2019

CESUR: Bu Fiyatlarla GÜL’ü Toprağa Gömdünüz!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, açıklanan 2019 yılı gül çiçeği taban fiyatı üzerine yaptığı açıklamada “Bu fiyatlarla Gül’ü toprağa gömdünüz” dedi.

Gülbirlik Yönetim Kurulu’nun 2019 yılı gül çiçeği taban fiyatını 7.80  TL olarak duyurması üzerine bir açıklama yapan Milletvekili Cesur, açıklanan fiyatlara tepki göstererek “Üreticiyi “Dünya Yoksullukla Mücadele Günü”nde adeta yokluğa mahkum ettiniz” diyerek çiftçiye sahip çıktı. İYİ Parti’li Cesur, Gül Çiçeği taban fiyatlarıyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

Verilen fiyat 2004’ten bile düşük…

“Dünyada, yılda yaklaşık 15.000 ton gül çiçeği üretimi yapılmaktadır. Gül çiçeği üretimi yapan en önemli ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Ülkemizdeki üretimin de % 80’ine yakını Isparta’da yapılmaktadır. Bunun büyük kısmı ihraç edilmektedir. Hal böyleyken bu sene açıklanan Gül Çiçeği fiyatları üreticiyi adeta toprağa gömmüştür.  Niye mi? Girdiler misli ile artarken, dolar yerinde durmazken, Gül çiçeğinin kilosuna biçilen 7,80 TL’lik fiyat, 2016 fiyatı ile yaklaşık aynıdır ama üreticiyi adeta yokluğa mahkum etmiştir. Çünkü 2016’da verilen 7,65 TL 2,28 dolar, 2017’de verilen 8,70 TL 2,41 dolar, 2018’de verilen 9,20 TL 1,53 dolarken; bu sene verilen 7,80 TL sadece 1,32 dolara denk gelmektedir ve bu rakam 2004’deki birim fiyattan bile düşüktür” dedi.

Üretici bırakın desteklenmeyi adeta ezdirilmektedir…

Isparta’nın gülünün yanı sıra elması, kekiği ve lavantasının da desteklenmesi gerektiğini belirten Cesur, “Isparta Bölgesinde 10 bin dolayında aile gül çiçeği üretimi yapmaktadır. Bununla beraber gül üreticisine herhangi bir doğrudan destek, prim ödemesi veya devlet desteği yapılmamaktadır. Oysa gül üretimi konusunda en büyük rakibimiz olan Bulgaristan’da gül üreticisi ciddi şekilde desteklenmektedir. Bizde bırakın desteklemeyi, üretici gerek kilo başına hakkı olan fiyat verilmeyerek, gerekse artan enflasyonun girdilere çok yüksek oranda yansıması nedeniyle adeta ezdirilmektedir.
Türk köylüsü ve çiftçisine, bu girdilerle aç da kalsan olur denmektedir. Isparta’mızın Gül’ü, elması, kekiği, lavantası neden milli tarım politikasına alınmamaktadır? Bunları sormaya devam edeceğiz.
Gülümüz de gül üreticimiz de, tarımla geçimini sağlayan fedakar köylümüz-çiftçimiz de başımızın tacıdır. Onları ezdirmeyiz bilesiniz.” dedi.

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.