• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

AĞAÇLAR KESİLMESİN


Nazif KURUCU
nazifkurucu@hotmail.com

Golf sahası kurmak isteyenlere ve diğer orman tahripçilerime; denizlerimizde ada yapma izni verilsin. Ormanlar kurtulsun. Kıyılarımızda öyle kayalık ve sığ alanlar var ki; doldurup arazi kazanmak çok kolay. Golf ve turizm için ve diğer nedenlerle ormanlık alanlar bu kişilere kiralanmasın. Biraz zahmete girip, kolay yerlere dolgu yapsınlar. Adalar yaratsınlar!

Dubai açık denize on binlerce kişiyi barındıracak büyüklükte, palmiye şeklinde ada yaptı. Şimdi Ruslar, Karadeniz’e 25.000 kişinin yaşayacağı büyük bir ada kurmaya başlıyor. Altı milyar dolardan fazla para ayırmışlar. Adını “Federasyon adası” koyup, dağılan Rusya’yı toparlamak istiyorlar. Amerika’nın bitmez tükenmez savaşları petrolü o kadar pahalandırdı ki; Ruslar çok zenginleşti. Nataşa’lar ve onların erkek gibi doğmuş olan versiyonları, büyük patron oldular. Putin sert fakat kadife görünümlü politikalarıyla Türk Cumhuriyetlerini bile yeniden fethetti.

Çok azgın dalgaları olan Karadeniz’e ve okyanuslarla sürekli kıpırdayan Kızıldeniz’e ada yapmak zor ve pahalıdır. Fakat Ege sahillerimiz, kayalıklarla dolu. Bazı yerlerde su diz boyunu geçmez. Karasularımızda sivri, yuvarlak, ağaçsız ve ağaçlı adalar ve adacıklar çok… Bunlar otel ve hatta golf alanları sığacak kadar geniştir. Her nedense, Ege’deki büyük ve küçük adaları kullanmamak gibi bir ısrarın içindeyiz. En kısa zamanda Ege adacıkları, yap işlet devret modeliyle değerlendirilmeli.

İlk kez bu yaz otel inşaatı yapan bir şirkete, kıyıyı doldurma izni verildiğini duydum. Gerçek ise diğerlerine örnek olabilir; devlet de bu yolla büyük paralar kazanır. Yalıkavak’la, Gümüşlük belediye sınırlarının birleştiği yerde, Gümüşkaya kooperatifinin içindeki kayalık alanda, otel inşaatı var. Kazıda çok büyük blok taşlar çıkıyor. Düzenli keserek yığmışlar. Bunları değerlendirerek inşaatı ucuza mal edecekler. Denizin içinde, aynı kayalıklar sürüp gidiyor. Dolgu izni almışlarsa; işleri çok kolay olur. Dolduracakları yer, sonsuza kadar kendilerinin olamaz. Mutlaka bunun devlete dönmesi için bir süre konulmalı.

 

Kıyılarımızdaki küçük adaların ve doldurulmaya uygun yeni alanların turizme kazandırılması şart. Yeni bir soluk ve atak getirir. Özellikle kontrolü kolay adalarda kumarhanesi bulunan otellerin bulunması gerek. Kendi vatandaşlarımız kumar oynamamalı. Fakat batılılarda para çok… Onlar kumarla yıkılmıyor; üstelik çok meraklılar. Uygun tesislerimiz olmadığı için çok para kaybediyoruz.

Vatandaşlarımızın giremediği kazinolar olsa; turizmdeki gelirimiz birkaç kat artacak. Yapay adalarda bu denenmeli.

*****

Ağaç kesmenin ve orman yakmanın kesinlikle önlenmesi gerek. Evliya Çelebi Ankara’dan Konya’ya ormanların içinden, güneş görmeden gitmiş. Şimdi buralar kurak bozkır! O yüzden yağış almıyor.

Anadolu ormanlarını bitirmişiz. Okyanus akıntısının yağmura boğduğu Avrupa, ormanlarla kaplı… Orayı da zapt edip yararlanamayız. Ormanlar yetiştirmemiz şart.

Anıl Yarış Kurucu, ilkokula Trabzon’da gidiyordu ve Trabzonspor paf takımındaydı. TED kolejinin sınavını birincilikle kazanarak geldi. Orman yetiştirme derneğine katılmış. Ailece ağaç tohumu topluyoruz. Uçaklarla dağların tepeleri- ne serpilecek. Ağaç işinde tecrübeliyim. Acı erik, aluç, dağ eriği, keçiboynuzu, deli vişne, zerdali, üvez ve diğer orman meyvelerinin tohumları toprağa değdi mi? Mutlaka ağaç olur. Dağ yemişleri, çok sağlıklı! Kızılcahamam, Çamlıdere ve Beypazarı’nda çok bulunur. Sıkça gidip alırım. Çekirdeklerini biriktirip toruna veriyorum.

Bodrum’da kasıtla çıkarılan orman yangınları, rüyalarıma giriyor.

Ağaç dikerek ve orman yetiştirmeye yardımcı olarak, hiç olmazsa ruhumu belki biraz sakinleştirebilirim.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...
  • Prof.Dr. Zafer Karaer yazdı: “İYİLİK GÜNÜ MÜ?..”

    16 Kasım 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Geçmişi 1996 yılına kadar giden, ancak son birkaç yıldır gündemde yer bulan, gerçi yeterince bulduğu tartışılan, 13 Kasım “Dünya İyilik Günü”; benim için oldukça önemli. Çünkü dünyada yerleşik düzene geçildiği 12 bin yıllık insanlık tarihinde,  gerek savaşlar, gerek kötülükler sayesinde, her geçen gün iyilik kelimesi hızla değer kaybetmekte, hatta anlamını kavrayamayan büyük çoğunluk ellerinden gelse; iyilik kelimesini sözlüklerden, tedavülden, ortadan kaldıracaklar. Tabii ki; ülkemizde de aynı tutum ve davranışlar neticesinde özellikle 1...