logo

02 Ocak 2024

93 besiciye 1,7 milyonluk çadır ve güneş enerjisi desteği

Son bir haftada hayvan yetiştiricilerine sağlanan desteklere bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde ilçelerimizde dağıtılan buzağı kulübeleriyle büyükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli bir destek sağlanmıştı. Bugün de küçükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli bir destek sağlandı. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorunlarından biri olan barınma ve elektrik ihtiyacı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi Projesi” ile çözüme kavuştu. Bu kapsamda Isparta merkez ilçe dahil tüm ilçelerde olmak üzere toplam 93 yetiştiriciye birer adet göçmen çadırı ve güneş enerji paneli verildi. Yüzde 70’i hibe şeklinde sağlanan ürünlerin toplam maliyeti 2 Milyon 415 bin TL.

Çadır ve güneş enerji panelleri, İl Özel İdaresi bahçesinde Vali Aydın Baruş ve ilgili kurum müdürlerinin katıldığı bir programla hak sahiplerine teslim edildi.

Programdaki konuşmasında Isparta’nın sahip olduğu yörük kültüründe küçükbaş hayvancılığın büyük bir öneme sahip olduğuna atıfta bulunan Vali Baruş hayvancılığa olan desteklerinin artarak devam edeceğine vurgu yaptı.

Vali Baruş, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve ilimizdeki hayvan mevcudiyetini arttırabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Tabii bu çalışmalarda en büyük desteği Tarım ve Orman Bakanlığımız veriyor. Bu kapsamda biz ilimizdeki hayvan yetiştiricilerinin yaşam şartlarını nasıl iyileştirilebileceği üzerinde etütler yaptık ve bu etütler sonucunda da hazırladığımız projeleri Tarım ve Orman Bakanlığımıza sunduk. Bunun neticesinde özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve yaylalarımızı kullanan yetiştiricilerimiz ve sürü yöneticilerimiz kendi kendilerine yaptıkları derme çatma barınaklarda yaşam koşullarını sürdürmeye çalışıyorlardı, işte bunun önüne geçebilmek için Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi Projesini hazırladık. Birazdan dağıtımını yapacağımız göçer çadırlarını yetiştiricilerimize vereceğiz. Bu nitelikli çadırlar ısı yalıtımına sahip, içerisinde inşallah yayla hayvancılığı yapan kardeşlerimiz daha rahat edecekler. Bir ev düzeni kadar olmasa bile en azından göçer şartlarda ulaşabilecekleri neredeyse en iyi şartlara ulaşmış olacaklar. Bu çadırların yanında bir de güneş enerjisi paneli veriyoruz. Bunun amacı da şu, özellikle yayla hayvancılığında sizlerin de bildiği gibi aydınlatma sorunu var. Yani elektrik olmadığı için güvenlik problemi oluşuyor. Gerek hırsızlara karşı gerek yabani hayvanlara karşı içlerinde bir güvensizlik hissi oluşabiliyor. O da yaylada kalmayı olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçebilmek hem de üreticilerimizin kendi ihtiyacı için veya kendi ihtiyacından fazla olup satmak için ürettikleri süt ürünleri var onların da muhafazasını sağlayabilmek için bu elektrik enerjisi son derece gerekli” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi, en az 100 damızlık anaç hayvanı olan ve “Sürü Yönetimi Elemanı Kursuna” katılarak sertifika sahibi olan yetiştiricilere Vali Baruş ve protokol konukları tarafından çadır ve güneş enerjisi panelleri birer belgeyle teslim edildi.

Vali Baruş son olarak alanda örnek amaçlı kurulan çadırlarda incelemelerde bulunarak program alanında bulunan kuzuları sevdi. Programda Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Vali Baruş’a kepenek hediye edildi.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.