logo

2004-2009 Yalvaç Mahalli İdareler Seçimleri

Bülent ÖZGÜL
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Siyasi davranışların şekillenmesinde etkili olduğu düşünülen faktörlerden biri de yaşanılan yerdir. Büyük kentlerden kırsal kesime gidildikçe, siyasi davranışın şekillenmesinde coğrafyanın ve yerel kültürün farklı yön ve kuvvete etki yaratığı, bugüne kadarki siyasi davranış çalışmalarında ağırlıkla elde edilen bir bulgudur. Yerleşim türü sınıfandırmasında küçük iller ile küçük ilçeler arasında yer alan orta ölçekli ilçeler sınıflandırmasına dahil edilebilecek olan Isparta’nın Yalvaç ilçesinde de siyasi tercihlerin ve davranışların şekillenmesinde, şehrin kendine has özellikleri ve yerel siyasi kültürünün belli ölçüde etkili olduğu görülmektedir.

Türkiye’de pek çok siyasi olgunun değişiminde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen 1980 darbesi ve ardından gelen 1982 Anayasası ile oluşan depolitizasyon ortamı içerisinde, Yalvaç gibi orta ölçekli ilçelerde siyasi hayata çatışmacı genel siyasetin yerine, yarışmacı bir yerel siyasi rekabetin ortaya çıktığını görmek mümkündür. Geçmişten bugüne ağırlıklı olarak sağ siyasetin hâkim olduğu Yalvaç’ta 2014’ten 2019 yerel seçimlerine kadar siyasi tercihlerin ve seçmen davranışının incelendiği bu çalışmada, şehirde yaklaşık yirmi yıllık süreçteki siyasi şekillenme ortaya konulmaya çalışılacaktır.

28 Mart 2004 Mahalli İdareler Seçimleri 2002 genel seçimleriyle Ak Parti’nin iktidara gelmesinin ardından ilk yerel seçimler 2004 yılında yapılmıştır. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Yalvaç Belediye Başkanlığı için 8 parti aday gösterdi.

İşte o adaylar ve seçim sonuçları:

Bu seçim sonuçlarıyla, Yalvaç Belediye Başkanlığı’nı üç dönem üst üste yapan Tekin Bayram seçimi kaybederken, Ak Parti’nin adayı Yalçın Bulgurcu Yalvaç Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Yalvaç Belediye Meclisi seçim sonuçları da şu şekilde gerçekleşmiştir:

Belediye Meclisi Üyeliği seçimleri sonucunda Ak Parti 11, ANAP 4 üyelik kazandı. Seçilen belediye meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

Ak Parti: Ramazan Gülsoy, Yusuf İnanıcı, Ali Özyiğit, İbrahim Aksoy, A.İhsan Başar, Mesut Köseli, Tahir Akçay, Adile Bekmezci, Abdullah Kurtalan, Lütfi Yurttadur, Kenan Metin. ANAP: Ali Yüncü, Turgut Keçeci, Cengiz Cantekin, Gürbüz Korkmaz.

Bu seçimlerde, İl Genel Meclisi Üyeliği için Yalvaç’ta toplam 13 parti listesi ve bir bağımsız aday (Nedim Yürekli) yarıştı.

Isparta İl Genel Meclisi için yapılan seçimler sonucunda Yalvaç’ta 5 üyeliği de Ak Parti listesi kazanırken, il genel meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

Ak Parti: Ahmet Kelek, Hidayet Sarıoğlu, Emin Sağlık, Mustafa Dülgerbaki, İsmail Yılmaz.

 

29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimleri

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Yalvaç Belediye Başkanlığı için 5 parti aday gösterdi. İşte o adaylar ve seçim sonuçları:

Bu seçim sonuçlarıyla, Yalvaç Belediye Başkanlığı’nı daha üç dönem üst üste yapan Demokrat Parti adayı Tekin Bayram bir dönem aradan sonra yeniden seçildi.

Demokrat Parti adayı Tekin Bayram, seçimde DP çatısı altında toplanan toplam altı partinin ittifak adayı olarak yarıştı. Bir önceki dönem belediyeyi kazanan iktidar partisi Ak Parti ise bu seçimi kaybetti.

2009 Yalvaç Belediye Meclisi Üyeliği seçimleri sonucunda Demokrat Parti 8, Ak Parti 5, MHP 2 üyelik kazandı.

Seçilen belediye meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

Demokrat Parti: Reşat Yalvaç, Gencer Kondal, Hayri Yüncü, Mevlüt Aşık, Ali Arı, Fevzi Yüncü, Kadriye Göktekin, Mustafa Demirden.

Ak Parti: Ender Erhan Erol, Hidayet Şenol, Serkan Öztürk, Zeynep Kara, Ramazan Bakır.

MHP: Osman Köse, İbrahim Şen.

İl Genel Meclisi seçimlerinin Yalvaç sonuçları da şu şekilde gerçekleşmiştir:

Bu seçimlerde, İl Genel Meclisi Üyeliği için Yalvaç’ta toplam 12 parti listesi yarıştı. Isparta İl Genel Meclisi seçimleri sonucunda, Yalvaç’ta 3 üyeliği Ak Parti listesi kazanırken, 1 üyeliği de MHP listesi kazandı.

2009 yerel seçimleri sonucu Yalvaç’ın il genel meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu: Ak Parti: Yalçın Bulgurcu, Osman Çiftçi, Ahmet Turan. MHP: Hetem Karabulut.
Bu yerel seçimlerde, bir dönem aradan sonra tekrar Yalvaç Belediye Başkanlığı görevine seçilen Tekin Bayram, girdiği beşinci seçimden dördüncü kez zaferle ayrılmış oldu.

Önümüzdeki yazıda, 2014 ve 2019 mahalli idareler seçim sonuçlarıyla devam edeceğiz.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.